Vinn ultrastjärnans nya bok

Intervjuer  

Ultrastjärnan Frida Södermark, som bloggar här på Springlfa.se, har nyligen släppt sin första bok ”Orka! Träning och äventyr i vardagen”. Nu kan du vinna ett alldeles eget exemplar.

IMG_511811

Frida Södermark har precis släppt sin första bok. Nu har du chans att vinna ditt eget exemplar.

Vad menar du med att orka?

– Jag skulle inte orka all träning jag bedriver om jag inte fick energi från andra saker. Bland annat kultur, konserter, familj, vänner, resor, god mat, dryck och olika upptåg. För mig är inte löpning allt trots att jag älskar det. För att orka i detta nu behövs en jämvikt i livet, och för att orka vara aktiv livet ut måste man bygga en grund redan nu. Det gäller för alla människor och detta handlar min bok om. Bland annat.

Du är ju något av expert på att träna och äventyra i vardagen, kan du avslöja ditt bästa tips här?

– Mitt absolut bästa tips är att springa dit du ska. Till jobbet. Till festen. Till kompishänget. Till det där klostret i Armenien du vill kolla in. Vid behov, ha en liten ryggsäck med ett ombyte, en deo och ett mellis. En raggardusch på toan ska inte underskattas. Dels är det tidseffektivt men det gör också att du har något att se fram mot i slutet av passet vilket motiverar.

Varför har du skrivit en bok?

– Jag har alltid gillat att skriva vilket jag på senare år har fått utlopp för i min blogg, nu här på Spring. Men jag har haft en bok i tanken där innehållet har varierat över tid. I oktober träffade jag en förläggare, Helene Engström på Eget förlag, på en nätverksträff som fastnade för min senaste idé. Sedan gick allt väldigt fort. Jag skrev bland annat på flyget till Kina där jag sprang ett etapplopp i november, och under ett löparläger i Kenya skickades manuset fram och tillbaka mellan oss.

Vilka är målgruppen?

– Målgruppen är alla oavsett löpare eller inte. Den är till för att inspirera människor till att göra saker med utgångspunkt från dem själva. Hur man tar tag i saker och ting och vågar förändra sin vardag. Är man redan är igång med idrottande får man lite tränings- och motivationstips. Allt utgår från min egen filosofi och vävs samman med exempel från mitt eget Löparäventyr. Läsaren får också reflektionsuppgifter och konkreta tips i slutet på varje kapitel. Boken är ingen tegelsten utan en inspirationsbok som tillhör konceptet Kunskap på nolltid. En bok som är lätt att läsa, där alla kan lära sig något nytt och som man kan gå tillbaka till.

Frida-Cerise-jacka-600x900

Har du tagit intryck av någon annan författare?

– Det skulle jag inte vilja säga. Jag läser otroligt mycket, men bara skönlitteratur. Jag läser exempelvis i princip ingen facklitteratur på temat löpning. När jag inte är ute och springer tänker jag och gör andra saker.

Du är ju också en bokslukare av stora mått. Några favoriter och varför?

– Ja, precis. Som jag nämnde läser jag otroligt mycket, i synnerhet under mina resor. Gärna biografier. Exempel på några favoriter är Blonde, How to make love like a pornstar och mannen utan öde. Min favoritförfattare är Mario Vargas Llosa, och i synnerhet Den stygga flickans rackartyg. Det är förresten den första boken som avhandlades i bokklubben som jag och sex andra tjejer grundade 2011. De kvällarna är heliga för oss och mycket annat än böcker diskuteras över soppan och det hembakade brödet.

Har du fler böcker på gång?

– Faktum är att det finns början till ett annat manus. Klart man blir sugen på att göra någonting av det. Det var kul att skriva bok. Jag vill göra det igen. Sedan krävs det tydligen två böcker för att kunna kalla sig författare. Jag vill kunna kalla mig författare, det vore coolt.

fridasodermark20160216dessisfoto03

Frida har planer på ytterligare en bok.

Vilket blir ditt nästa äventyr i vardagen och i världen?

– I min vardag blir det springrundor runt om i Norrköping för att dela ut beställda och signerade böcker. Ut i världen åker jag med en buss full med löpare till Berlin och halvmaran första helgen i april precis som de senaste åren. Jag har två restplatser kvar för den som är intresserad att haka på. I maj blir det sedan Wings for life i Chile och Comrades i Sydafrika. Det är spännande nästan hela tiden.

Frida låter Springlfa.se lotta ut tre exemplar av ”Orka! Träning och äventyr i vardagen”. Allt du behöver göra är att maila namn och adress till tavling@springlfa.se för att vara med i utlottningen. Tävlingen pågår tills den 28 mars.

Lycka till!

 Dela på Facebook