20år!?

4
149

I helgen fyllde Alexander Holmblad 20år. Jag har känt den unge 800m löparen rätt länge nu. Men han har alltid varit den unge och jag den gamle. Men nästa år kommer det bli ändring på det! Då kommer vi vara lika gamla! Alexander har inlett en åldringsprocess samtidigt som jag inlett en föryngringsprocess. Om man översätter det till löpning som borde vi mötas någonstans vid 1500m.

Att inleda en föryngringsprocess är inget naturligt, inget lätt och inte heller nödvändigt. Men jag har de senaste åren märkt att jag åldrats. Först trivdes jag med det. Men sedan har jag ångrat mig. Så under hösten har jag bestämt mig för att försöka bli 20-igen. Detta beslut beror inte på att jag är avundsjuk på M22 killarnas fina löpning under terräng EM. Nej, beslutet var taget redan innan även om M22 killarna ger mig en extra sporre att kämpa på med det hela.

Rent konkret så innebär det att jag slutat mala mil. Mil malande hör gubbar till! Medan unga människor springer fort. Eller gubbar springer maraton och ungdomar springer 800m. Istället har jag börjat hoppa. Jag lever nämligen i tron att genom att återfå spänst och styrka i musklerna kommer jag att kunna återgå till min ungdomskropp. Vilken var betydligt starkare, spänstigare och snabbare än kropp jag har levt med de senaste åren. Jag tror att just spänsthopp i backe och på gymmet är vägen dit. Men hopp är inte det enda. Jag kör även andra former av styrketräning. I maskiner och med friavikter. Till och med armmuskler tränar jag. Något som jag inte tror har skett sedan jag gick ut löpargymnasiet 1996. Förhoppningsvis kommer det ge mig en mer ungdomlig hållning.

Detta gör att jag har spenderat mycket tid på gym under hösten. Förr när jag letade efter gym så föredrog jag små instängda källargym. Där muskelbyggarna håller till och adrenalinet och svetten hängde i luften. Och den enda viktiga redskapet för mig var löpbandet. Det skulle gå fort! Och eftersom kroppsbyggarna inte använde det så är det alltid ledigt på den typen av gym. Nu ser mina gym helt annorlunda ut. De är rena, ligger på markplan, alla som vistas där är unga och har trendiga kläder och banden går inte fort. Folk promenerar på dem!? Men de är ungdomliga. Precis vad en 20-åring skulle välja!

gym

Här har man kunnat se mig rätt mycket under hösten.

När det gäller löpträning så har jag börjat köra 200m intervaller. Vad det ska syfta till är jag inte riktigt klar med än. Det enda jag vet är att jag sprang mycket 200m intervaller när jag var 20 år och om man ska bli 20 igen, så bör man göra samma saker som man gjorde som 20. För mig hör 20 års åldern mycket ihop med fart och då måste man ingjuta fart i kroppen.

Allt detta syftar förstås endast till att fysiskt försöka bli 20-igen. Spänst, muskulärstyrka och snabbhet som en 20-åring. Som Alexander Holmblad! Det fysiska är inte det enda med att vara ung. Men det är det fysiska som är det svåraste att få till. Det är det som kräver träning. Hård träning! Och jag märker att jag har en lång väg kvar att vandra. Men av erfarenhet så vet jag, att om man bara arbetar tillräckligt hårt så brukar man nå sina mål. I alla fall landa rätt nära dem.

Den andra biten i en föryngringsprocess är förstås den mentala biten. Men där är jag inte ett dugg bekymrad. Jag har en jättebra mentor i form av junior VM finalisten på 1500m, Wille Levay. Ett läger och några kvällar på Stureplan med honom och jag kommer definitivt vara 20 år igen på det mentala planet!

willementor

Min mentala föryngringsmentor. 18-åriga Wille!

4 KOMMENTARER

  1. Dina tankar om träning är rätt! Är man i mogen ålder är intensiva pass det som behövs för att bevara formen! Försöker själv köra mycket korta backintervaller i högt tempo. Tror på det! Distanspass har alla hyfsat seriösa löpare fått nog av om man närmat sig/passerat 40… :-)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här