Att lära av en legend

0
139

 

Härom veckan kom en världsmästare till stan. Några dagar tidigare hade han vunnit VM-guld på 100 km och bara 3 veckor dessförinnan sprang han Ultravasan på helt otroliga 5.45.08.

Det innebär en snittfart på 3.50 min/km under 90 km löpning. I terräng! Än mer imponerande är prestationerna med tanke på stressfrakturen i bäckenet som drabbade honom före jul. Den innebar 6 veckors helvila och 14 veckors löpvila. För mig är det decenniets comeback och värt årets Bragdguld.

980
Ultrakung.

Mannen, myten och legenden Jonas Buud besökte Lund och bjöd på föreläsning.  Han beskrev sin löparkarriär och radade upp segrar och rekordtider. Makalösa bedrifter. Sen beskrev han sitt sitt träningsupplägg. Det var rätt snabbt avklarat. Jonas har nämligen egentligen inget träningsupplägg alls utan han sticker helt enkelt ut och springer ett par tre timmar om dagen. Ofta ganska fort och ofta i terräng. Någon gång blir det regelrätta backintervaller och emellanåt lägger han in riktigt långa pass inför ultraloppen. Men annars så springer han ”lite sådär på känn”. Så befriande!

Med facit i hand blev det väl ändå för mycket och för hård löpning under förra hösten för Jonas och efter att stressfrakturen var ett faktum har han tvingats nöta cykelsadel och fortsätter med det ett par dagar i veckan. Löpmängden har han nästan halverat jämfört med förra året. Ändå springer han bättre än någonsin.

Så här gäller det att passa på att lära av en legend. Om det är sant för Jonas Buud att alternativträning och minskad löpmängd ger större resultat till en mindre kostnad i form av skador, så är det sant för mig. Och eftersom improviserad träning utan exakt träningsschema gör Jonas till världsmästare så är jag den förste att sluta att slaviskt följa detaljerade maratonprogram. Vidare så kan vi alla låta oss inspireras av hur Jonas tog sig tillbaka efter sin allvarliga idrottsskada. Tveklöst hade många av oss i samma situation kastat in handduken, resignerat, accepterat ödet och hålögt satt oss för att googla på närmsta golfklubb. Nästa gång vi drabbas av en löparskada kan vi istället tänka på ultrakungen Jonas Buud och på att målinriktad vila och alternativträning kanske kan göra oss till snabbare och starkare löpare än vi någonsin varit.

GILLA om ni som jag vill ge årets Bragdguld till Buud!

Nu springer vi!/Orre

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här