Bli en löparnörd på 5 minuter

0
141
taco-runner
Som nybakad löpare är det inte lätt att hålla reda på alla olika termer och uttryck som florerar. Så särskilt till er serverar jag nu en första snabbkurs – bli löparnörd på 5 minuter! Foto: Flickr.com.

– Sa du tåbox? Hahaha, vilket knäppt ord! 
– Vaaa?! Löparmage?? Jag dööör, vad konstigt!

Häromkvällen åt jag middag i sällskap med en person som inte var löpare. Han hade visserligen sprungit lite av och till och var nyfiken på en massa detaljer kring löpning. Men så fort jag försökte svara på hans frågor så vred han sig av skratt när han fick höra diverse löparrelaterade ord som tydligen ännu inte fanns i hans vokabulär. Så: för alla icke-nördiga löpare tänkte jag nu underlätta er resa mot en nördigare tillvaro genom att bistå med följande snabbkurs i tio punkter:

1. Tåbox
Utrymmet kring tårna, således längst fram i löparskon.

2. Löparmage
Engelska benämningen är ”runner’s diarrhea”, vilket väl förklarar tillståndet. Det handlar helt enkelt om magproblem i samband med fysisk ansträngning.

3. Gubbvad
Små, ofta kroniska bristningar i vadmuskulaturen. Oftast är det den yttre vadmuskeln, gastrocnemius, som drabbas men ibland kan även den djupa vadmuskeln (soleus) drabbas.

4. Hälsporre
Det latinska namnet är plantar fasciit, ett mycket vanligt gissel bland löpare. Det handlar om en ofta kraftig smärta under hälen som uppkommer av överbelastning av plantarfascian och dess fäste under hälbenet. Plantarfascian är ett senstråk under foten.

5. Pers
Personbästa, en persons bästa tid på en viss distans.

6. Intervallrumpa
Smärta i baksida lår och/eller sätet, ofta till följd av ökad intensitet i löpningen

7. Tapetklister
Trögflytande, kolhydratstinn uppladdningsdryck som av många löpare konsumeras inför längre lopp. Kan liknas vid pasta i flytande form. Namnet härstammar från dryckens utseende.

8. Gel
Behändigt förpackat, ofta kolhydratrikt, kosttillskott i gelform som är populärt bland deltagare i långlopp.

9. Långpanna
Slang för långpass, som ett löppass som pågår under 90 minuter eller längre ofta kallas.

10. Harning
Att hara någon under ett lopp innebär att man har i uppgift att hålla en viss fart i syfte att underlätta för medföljande löpare att nå ett visst tidsmål. Haren kan avbryta loppet när vederbörande anser uppdraget vara slutfört, men kan också välja att fullfölja.

Har jag glömt något oumbärligt ord eller uttryck i löparlingon? Fyll gärna på! Och spring snyggt!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här