En lagom jul

0
55

Jag ÄLSKAR julen och har gjort sedan jag var liten. Men då menar jag just julmyset och jag minns att jag brukade tända ljus och lyssna på julmusik i mitt källarrum och bara sitta där och pyssla för mig själv i lugn och ro en stund varje dag hela december.

Visst, självklart uppskattade jag paketkalendern som jag och mina syskon hade uppsatt på väggen och jag gjorde inte många knop innan paketet var öppnat varje morgon, men ändå vill jag påstå att det är det enkla och lugna som jag vill åt, men som sedan många gånger förtagits av stress och hets och suckar och stön över att ”det och det och det ska göras och maten som ska fixas och att vi måste ju göra si och så för att den och den vill ha det så osv…”. Kanske är det därför som jag också flytt undan julen några gånger senaste åren, med lägerliv i Kenya, förlängd vistelse i samband med världscuptävlingar i Australien och Nya Zeeland m.m?! Där har det varit svårt att ens hålla koll på dagarna kring jul och någon julstämning i stekande sol har inte riktigt infunnit sig, för att inte tala om att jag inte behövt fundera över att få till traditionellt svenskt julbord….men det har funkat fint med känguruburgare, tacos eller en krämig pasta!

Kvar i mörkret ett tag till.
Kvar i mörkret ett tag till.

Även i år gick tankarna kring att åka iväg på läger över jul men det kändes mest stressigt och jobbigt att dra iväg direkt efter att jobbledigheten slog in och dessutom hade jag lite kvar att få till med min nya bostad, så resan får inleda det nya året istället.

Glad kan jag nu konstatera, efter en vecka hos min kära bror i Västervik, att det blev alldeles lagom på de flesta plan under julfirandet, eller vad sägs om:

 • julklappar endast till de allra minsta (20kr-klappar till julklappslek för de vuxna) och avklarade köp + fika på ca 1,5h utan stress
 • uppesittarkväll (utan vinster visserligen) men med mer behållning av god mat och sällskapsspel under tiden
 • grötfrukost efter tidigt intervallpass
 • julmat endast under julafton och därefter endast enstaka rester med någon frivillig sillbit
 • Kalle Anka och sällskapsspel samt julklappslek under julafton
 • en mycket nöjd brorsdotter som leker och pysslar med sina julklappar efteråt
 • Annandagsbandy med brorsan, Tjust-Målilla och orienteraren Erik Karlsson (Ravinen) fixade 1-1 på straff för sitt Målilla, som sedan tog över matchen och vann övertygande
 • INGET spring på mellandagsrea

Det enda som jag kan känna att jag lyckades få lite för mycket av var det här med katter, hundar, hästar och potentiella sjukbaciller runt mig….mina allergikänsliga luftrör har trilskats lite men det är ju inte så mycket att göra åt den saken. Antingen är jag med eller så avstår jag och jag valde att vara med. På julafton säkrade jag upp med lite passande whiskeyprovning för att rensa strupen =).

halsskydd på jul
halsskydd på jul

Träningen har också balanserats i ganska lagom dos. En liten missräkning var när jag tog fel i ett vägkors på juldagen och hamnade i nästa by, men det räddades av att jag stötte på en riktig maratonveteran som jag kunde lifta med tillbaka. TACK Kurt Gustavsson i Vena!

I tillägg till grusvägspasset blev det en blandad kompott med:

 • reflexslinga med Västerviks Orienteringsklubb
 • julaftonsintervaller 5*1000m på grusväg
 • vattenlöpningsintervaller
 • vattenlöpningsdistans
 • crosstrainerdistans
 • Trailintervaller med Tjust Bike & Run-grupp, allt mellan 170m-över 400m
 • kvällsjogg i snöblask
 • löpbandströskel
 • rörlighet och styrka

Försöker få till en bättre sömnrutin också, men det går sådär…fortfarande en del sena kvällar (vem kan avstå Sune i fjällen, I nöd och lust m.m.) och för att då ”hinna” sova ordentligt har det blivit långa sovmorgnar till både 8.30 och 9.30. Tur för mig att brorsdotter Erin lånat ut både säng och Dora-täcke så att jag sovit som en prinsessa!

Behöver inte sova ensam här inte!
Behöver inte sova ensam här inte!

Nu ska jag dra hemåt och provslöa i min nya soffa som jag införskaffade precis innan jag åkte!

God fortsättning på julen allihop.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här