Jag vill gå ner i vikt men samtidigt orka träna, hur ska jag äta då?

0
312

Sedan förra veckan svarar professionella tränaren och kostrådgivaren Madeleine Rybeck på läsarnas frågor kring löpning, styrketräning och kost.

Fråga: Om jag vill gå ner lite i vikt, typ 3-5 kilo, men samtidigt orka träna, hur ska jag äta då?

Svar: För att orka prestera är det viktigt att du äter tillräckligt mycket och förstås näringsrik mat. Sikta på många olika sorters grönsaker för att få i dig alla olika vitaminer, ät fisk några gånger i veckan, variera med magert kött eller kyckling och komplettera med långsamma kolhydrater, gärna från rotfrukter, bönor, linser eller quinoa. Där får du rikligt med näring och en bra mättnad som gör att du undviker sötsug. Var också noga med ditt fettintag, nyttigt fett får du från olivolja, kokosolja, nötter, avokado och fet fisk.

För att gå ner några kilo i vikt behöver du ligga på ett kaloriunderskott, dvs göra dig av med mer energi än du stoppar i dig. Det är dock viktigt att detta underskott inte blir för stort, då kommer du dels att riskera att tappa muskelmassa, dels att försämra din återhämtningsförmåga och därmed lättare bli sliten och energilös. Det rekommenderas att ligga ca 500 kcal minus per dag och på så sätt tappa ungefär ett halvt kilo i veckan, så håll koll på vågen och se så du tappar i en bra takt.

Bestäm dig för att bara äta sötsaker och godis en dag i veckan, i övrigt har du nolltolerans för sånt. Då blir det lättare att nå ditt mål och efter ett tag kommer suget att avta om du är noga med att äta tillräckligt med bra mat!

Hälsningar,
Madeleine Rybeck

Ställ din fråga till Madeleine

    LÄMNA ETT SVAR

    Vänligen ange din kommentar!
    Vänligen ange ditt namn här