Kamworor reste sig och vann VM i halvmaraton

  0
  82

  Geoffrey Kamworor, Kenya, föll i starten, reste sig och försvarade till slut sitt VM-guld i halvmaraton med tiden 59.10.

  Geoffrey-Kipsang-Kamworor-Copenhagen-2014-Credit-Keith-McClure
  Favorit i repris för Kamworor som på bilden vinner VM i halvmaraton för två år sedan. På påskafton var det dags igen, nu i Cardiff efter ett dramatiskt lopp.

  Kamworor var en av de största favoriterna från start vid VM i halvmaraton i Cardiff, Wales. Dramatiken var det inget fel på när trängseln i starten gjorde att en del löpare fick syna asfalten. Bland dem Kamworor som inte lät sig stressas av fallet. Vid fem kilometer var han uppe i täten tillsammans tolv andra löpare, däribland Mo Farah. Fem kilometer passerades på 14.10. Vid tio kilometer började fältet dras ut ännu mer. Kamworor och landsmannen Muchiri passerade på makalösa 27.59. Taktiken var självklar för kenyanerna. De vill skaka av sig Mo Farah och inte ha honom med sig när det återstod någon kilometer av loppet.

  Den ende svenska deltagaren var Högbylöparen David Nilsson. David blev sjuk dagen innan loppet, men valde ändå att starta eftersom han kände sig okej. Men vid tre kilometer kände han att kroppen inte fungerade som den ska och valde att bryta.

  David Nilsson, Högby IF,
  David Nilsson, Högby IF, startade VM-loppet i Cardiff, men tvingades bryta tre kilometer in i loppet. Foto: Deca Text&Bild

  Tätduon fortsatte att hålla hög fart trots det tilltagande regnet och de lynniga kastvindarna. 15 kilometer passerades på 41.41 med Kamworor och Muchiri i täten.

  Strax innan passeringen vid 20 kilometer fick Kamworor en lucka som bara växte in till målet och 59.10 efter de 21 097,5 meterna. Kamworor försvarade därmed sitt VM-guld från Köpenhamn 2014, trot de dåliga yttre förhållandena var han bara 16 sekunder från sitt personliga rekord på sträckan.

  Muchiri vann silvret med 59.36. Mo Farah spurtade hårt mot Ayele, Etiopien, om bronset som han knep med 59.59, samma tid som fyran Ayele. Mo Farah slog europarekord på 15 kilometer landsväg när han passerade på 42.03.

  Asbjörn Ellefsen Persen, Norge, blev snabbaste nordbo med 64.32 på 14:e plats.

  Mohamed Farah, Storbritannien, brons, Abayneh Ayele, Etiopien, fyra,
  Mo Farah spurtade ned Abayneh Ayele i kampen om bronset. Foto: Deca Text&Bild

  I damloppet blev det trippel Kenya i topp, men 22-åriga Jechirchir som guldmedaljör med 67.31, närmast före Limo 67.34 och Ngugi 67.54.

  Batting, Danmark, var bästa nordiska löpare med nya personliga rekordet 75.41 på 55:e plats.

  Totalt var 16 000 löpare anmälda till halvmaran i Cardiff. Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, slutade på 28:e plats i massloppet med 1.11.57. Evelina Beramand, Mölndal, och Filippa Lindnér, Linnéa, noterade 1.29.16 och 1.29.50.

  Resultat:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här