Kistaloppet vill ge en mer nyanserad bild av förorten

0
202

Mikael Tisjö har intervjuat John Laselle, från Löparakademin, inför Kistaloppet 19 september. Ett lopp som Springlfa.se hårdbevakar och som också är sista tävlingen i Sverges bästa millöpare tillsammans med Kretsloppet i Borås som avgörs samma dag.

Kistaloppet_start2014
Det magiska startögonblicket i Kistaloppet.

Det är drygt en månad till det sjätte Kistaloppet, hur går förberedelserna?

– Det går bra. Vi ligger bra i fas även om det såklart kommer att bli mycket jobb nu sista månaden inför.

Blir det några ändringar på upplägget eller banan i år?

– Den stora nyheten är att vi till årets lopp dragit om en liten del av banan vilket känns kul. Anledningen till det är att vi ville få ett samlat eventområde med start, mål, scen och utställare på ett ställe vilket vi i år kommer att ha. En annan anledning är vi vill visa upp Kistahöjden som är ett nytt spännande område i Kista som växt fram de senaste åren. Vi känner att ändringarna kommer att gagna loppet och stämningen kring arrangemanget på bästa sätt.
En annan nyhet är att vi lagt till en tävlingsklass, Fun Run 2 km, som riktar sig till de som precis har kommit igång med sin träning och där vi fått feedback att 10 km är i längsta laget. Ambitionen med Kistaloppet är att alla ska kunna delta oavsett ambitionsnivå och den nya klassen ligger i linje med den ambitionen.

Ni ingår i serien Sveriges snabbaste millöpare, vad betyder det för er?

– I och med att det är första året så är det svårt att utvärdera än men vi gillar initiativet och tycker det är ett bra sätt att stödja svensk elitlöpning.

Förväntar ni er fler snabba löpare på grund av det?

– Ja, det hoppas vi på även om vi redan sen tidigare haft en tradition av att kunna presentera starka elitfält. I år är t.ex. fjolårsvinnaren William Morwabe från Kenya samt Fredrik Uhrbom från Spårvägen redan klara och flera andra i den yppersta eliten har flaggat för deltagande.

DSC_7969
Tätlöparna på väg in i Kista Galleria i 2014 års lopp. Arkivbild: Mikael Grip

Tror du banrekordet kommer slås?

– Ja. Vi håller tummarna för banrekord både i dam – och herrklassen.

De som inte sprungit Kistaloppet, varför ska man komma till er och bli trött?

– Kistaloppet har en otroligt varierad och rolig bansträckning som där löparna springer rätt igenom KIsta Galleria (inomhus), ut på vackra Järvafältet och sen korsar miljonprogrammen i Kista, Husby och Akalla. Sen vill jag även lyfta fram stämningen kring loppet som verkligen är speciell med en otrolig blandning av folk och aktiviteter som gör arrangemanget unikt.

Ok, om allt går enligt planera hur hoppas ni summera årets lopp efter den 19:e september?

– Vi hoppas på deltagarrekord, feststämning, nöjda deltagare samt att de som kommit utifrån till området för att springa loppet åker hem med nya intryck och en mer nyanserad bild av förorten.

Till Kistaloppets hemsida:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här