Marrakech halvmaraton plus läger

0
117

Två år sedan sist, nu tillbaka i Marrakech. Efter loppet senast har det varit två år med dåliga hamstring, senaste tre månader dock avsevärt mycket bättre. När det blir bättre så utmanar man, eller jag gör – resultatet en liten bristning två veckor innan start. De tre sista dagarna hemma märkte jag dock att det gick bättre och bättre, men jag vågade inte trycka utan enbart lugn jogg.

Anlände till Marrakech på lördag fm, en lugn jogg i skönt sommarväder, underbart. En reflektion, sätter klockan på 03:00, kör hemifrån 03:35, parkerar på Kastrup i Danmark kl.04:30, kl.05:00 är jag inne vid taxfree området, hinner läsa lite innan flyget lyfter kl.06:00, landar 10:15, skruvar tillbaka klockan en timme och är plötsligt i Afrika kl.09:15 på förmiddagen. Sedan tar processen på flygplatsen lång tid, men kl.11:00 är det pass 1. Vid 17 tiden kommer gänget som flög från Arlanda, tar en runda med dem också – ska ju trots allt bara träna på söndagens lopp.

I säng kl.23:00, ögonen går i kors efter en lång dag… sätter klockan på 05:00, ska äta lite frukost kl.05:10 när de öppnar. Upp på rummet, slappar lite och sedan ut kl.07:30, 25 minuter lugn jogg, det är 2 grader i luften. Ska jag frångå principen att springa i splitshorts och linne på tävling? Yes, del blir så.. ger mig ut kl.08:15 i knätights, t-shirt och linnet över. Sedan det viktigaste när det är kallt, handskarna. Maratonstarten gick kl.08:00, ca 500 löpare, i halvmaran är det ca 8000 pers och inga startfållor, först in – bäst plats. Vet att senast så tog det nästan 2km innan man kunde springa på. Det året skulle jag sparra Grip, kom i kapp honom efter ca 5km – han har en förmåga att hitta bra placering vid starten och sedan köra hårt…sista milen sprang jag och tryckte på hans rygg, han landade på sub 1:25 om jag minns rätt. Ser honom lång fram i startfållan, jag har hoppat över ett staket men har ganska långt fram till honom… Ambitionen är att hitta flow, tror att 4:15 tempo ska fungera.

Starten går, sidan om mig har jag Sune Södergrann som ska springa i 4 min tempo. Vi sicksackar fram, jag konstaterar efter 400 meter att klockan har inte gått igång, attans… Vid 1 km berättar Sune att det är ca 5 minuters tempo, sedan drar han… Min GPS klockar 4:20 på mina första 1000m, känns som om jag har promenerat – ska jag testa 4 min tempo? Passerar Cecilia Kleist, paret Take… hade haft funderingar på att springa med dem och vara hare.. men kul att testa. Grip ser jag inte, strategin som kommer upp, ikapp honom är steg ett sedan utvärdera. Jag har alltid en plan med mina lopp, att forma strategin under loppet är kul men ovanligt. Klockar första 5km på 20:20 och har hamnat i exakt 4 min tempo. Känns väldigt enkelt, fortsätter och vid 7-8 km så passerar jag Grip, bestämmer mig för att rulla på. Har en fransman som ligger sidan om mig hela tiden, vi pratar inte men jag hör honom prata med en löpare vid ett tillfälle. Jag kör vidare, nästa 5km landar på 19.40, eller precis under för klockan säger 39,59. Jag vet inte exakt hur långt jag har sprungit men tanken på att springa ikapp det jag förlorade i starten och klara sub 1.24 växer fram. Nästa 5km är också lätta, klockar dem på 19:30 och 15km på 59.30. Vid 13 km fick jag en liten låsning i skadan och tanken på DNF svishar förbi, men det lägger sig. Det är konstigt nog andra baksidan som har hämmar mig under loppet. Misstänker att jag behöver springa in ytterligare 30 sekunder för att klara 1.24. Nästa 5km är dock trixiga, en del svängar och höga trottoarkanter, upplever att jag springer fortare men klockan säger 19:45. Så sista kilometern blir det en fartökning, gör först high five med fransmannen sedan trycker jag på, ser på klockan att det är 3:40 tempo. Under målportalen, träffar Sune som enligt sin klocka hade 1.23,01 och jag har tydligen plockat in ganska mycket sista 5km och är inte så långt efter, han gissar på 30-45 sekunder. Jäkligt nöjd, vilken känsla att rulla runt i under 4 min/km, känner mig oberörd och tror jag skulle kunna fortsatt minst 5km till i det tempot, kanske upp till 30km. Oväntat.

Dagens spenderades vid poolen, sedan ett 8 km pass på kvällen med Kleist. Nu är helgen över, i veckan blir det träningsläger, tanken är minst 15 mil och 13 pass.

fyra löpare som klarat 21097,5 meter

Måndag:

Fortsatt har inga tider kommit, trist, men utgår från att det blev ca 1.23,30. Har ju lite fartkänsla vilket jag visade på dagens 5 km gissa tiden pass, haha… Vi värmde upp, fick testa rundan som var grus, några små backar och ca 1250m lång. Sedan skulle vi gissa våra tider och springa så närma de som möjligt. Jag ville ta det lugnt, gissade på 21:40, dvs 4:20 tempo. Men efter uppvärmning, några stegringar så ville kroppen lite till, rullade på i bekvämt fart, bedömde att jag låg på 4:05 tempo, kom fram till mål, stannande och väntade i 70-75 sekunder innan jag klev över. Tiden blev 21:36, så diffade på 4 sekunder, hyfsat nöjd, haha…

I morgon väntar det 22km i Atlasbergen, ska bli spännande..

Föregående artikelFörsta veckan i Afrika . Ett löparäventyr.
Nästa artikelMin resa i Kenya fortsätter och jag blir mitt bästa jag !
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 80 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här