Naturkrafter på grönbete

0
150

Missa inte nya numret av Spring. Där ingår bland annat ett längre reportage om Team Nordic Trails löparläger på spektakulära Kullaberg i Skåne. Både deltagare och ledare syns och hörs i reportaget.

teamnordictrail_kullaberg_5

Team Nordic-deltagarna attackerar Kullaberg från olika håll. De tappra, som tagit löpvägen från vandrarhemmet, hamnar snart i Arild. Där lämnar de asfalt och upptrampad mark för oförutsedda strapatser.

teamnordictrail_kullaberg_2

Kustremsan längs Skälderviken är magisk. Från Arild i öster till Kullens fyr längst ut på västspetsen bjuds åtta kilometer av hisnande vedermödor. På snåriga stigar och steniga stränder, förbi klippformationer och raukar.

Snart befinner sig fotfolket i Ladonien. Kontroversielle konstnären Lars Vilks självutnämnda och självständiga stat. En fiktiv nation utan bofasta invånare, men med de högst befintliga skulpturerna Nimis och Arx, skapade av drivved och svett i otillgänglig terräng. Sluttningen ner till Vilks monument, som länge var mer kända än sin skapare, är brant och svårforcerad.

Elisabet Janner från Ronneby ger lägret högsta betyg.

– Det är lägerpremiär för mig. Jag läste om det på nätet och eftersom det inte var så långt hemifrån och jag har varit här förr så… Ja, jag tänkte att lite inspiration såhär på våren skulle väl inte skada, säger hon.

teamnordictrail_kullaberg_6

Miljö, organisation och boende känns perfekt, försäkrar hon och fyller ryggsäcken med lättviktiga nödvändigheter.
– Det är ett bra koncept med möjlighet att löpträna på skiftande nivå. Du kan välja mellan olika rundor och springa med likasinnade, kanske gena någonstans om det känns jobbigt.

Kullaberg är en miljö där Team Nordic Trail-coachen Miranda Kvist känner sig hemma och som hon gärna återvänder till.

teamnordictrail_kullaberg_1

– Jag har sprungit ultramaran Kullamannen och jag har varit här och tränat förr. 2013 hade vi en novemberhelg på Kullaberg. Det var perfekt. Under lågsäsong, när det är för tidigt eller sent för fjälläger, så fungerar det alldeles utmärkt i Skåne, säger den väglösa och osnitslade terrängens missionär.

Hon älskar urberget för naturen lika mycket som för de extrema utmaningarna.
– Här finns Nimis och här finns spännande grottor. Vi blandar löpning och gång och kan stanna och utforska en intressant plats. Det är helheten som gör upplevelsen.

Text Per Ohlsson Foto Tobias Andersson

Läs hela reportaget i nummer 4 2015 av Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här