Norrköpings stadslopp tar täten

0
59

nbat41LrBMAqFBwRdDwknnS5BySN1q5bA47dxSLODtbZR55sm9a6hYRNKC3cB87GK

På elitsidan hävdar sig Norrköpings stadslopp mer än väl i svensk konkurrens. Nu hoppas arrangörerna att även leden med motionärer ska tätna.

Omarbetat reportage från Spring #1 2014. Text Magnus Ransheim. Foto: BG Nilensjö, Peter Holgersson & Josefine Loftenius

Med den tredje upplagan levde Norrköpings stadslopp för första gången upp till sitt namn. Efter att tidigare ha haft start och målområde utanför city fick arrangemanget i år klartecken från handlarna att flytta in till Drottninggatan, något av en pulsåder i staden.

ateanorrköpingkarta

Vägen till centrum har knappast varit spikrak för loppet. Trots sin storlek (nästan 90 000 invånare i tätorten) var Norrköping länge en vit fläck på den svenska stadsloppskartan.

”antalet deltagare har nästan för- dubblats sedan premiäråret 2012 då drygt 900 löpare fullföljde”

– Jag försökte dra i gång ett lopp redan för sex år sedan, men möttes inte av någon entusiasm. Snarare tvärtom. Det sporrade mig bara ännu mer. 2011 föll bitarna på plats och året därpå blev Norrköpings stadslopp verklighet, säger initiativtagaren och tävlingsledaren Mikael Grip.

Y1g93TsmrKm2PhAYwAbOKYOK44mQSWGZgD63GePw67xCxs3XeD5YZTTDnAXfpS7Bw

900 löpare blev 1 620

Nu har loppet stort stöd från både Norrköpings kommun och det lokala näringslivet.

– Det har inte varit några problem att hitta sponsorer. Företagen i stan är väldigt på hugget.

Det märks inte minst på det digra prisbordet som höjer sig över mängden i Löparsverige.

WqaWbXrcysTaMr8qObsrKjPEd6gqg9WEHpHwtrp8D9X4THnnKpKcch4MkkEYP2ThK

Sett till antalet deltagare har Norrköpings stadslopp nästan fördubblats sedan premiäråret 2012 då drygt 900 löpare fullföljde. I år sprang ganska precis 1 620 personer i mål. Av dessa genomförde 1 113 milloppet, medan 349 nöjde sig med femkilometersvarianten. Övriga deltog i barn- och ungdomsloppet Fun Run.

– Jag trodde faktiskt att loppet skulle växa ännu snabbare än det har gjort, men vi har haft svårt att locka motionärer utanför kommunen. Vi har en del att jobba på när det gäller marknadsföringen.

cRAcp72pzDT7d8AAFOf41pydymH1r7nY293Hm6WdS3LpKB6gnwkZHxCG8ksq8AWT6

Starkt elitfält

På elitsidan har attraktionskraften varit desto starkare. Årets lopp var inget undantag.

– Jag tror att bra elitfält även drar motionärer. Sedan tycker jag personligen att det är kul att gynna och lyfta
fram svenska elitlöpare, säger Mikael Grip, som också ligger bakom sajten springlfa.se, tidigare Löpning för alla, lfa.se.

Han arrangerar loppet i samarbete med GoIF Tjalve. Det åligger den lokala långlöparklubben att skaka fram de cirka 150 funktionärer som krävs. I det arbetet har Frida Södermark en nyckelroll.

SE ÄVEN: William starkast i rekordstora Atea Norrköpings Stadslopp

När vi träffar henne är hon i färd med att byta av sina klubbkamrater Pontus Brander och Lars Liif som nummerlappsutdelare. Dagarna före loppet äger det arbetet rum i en sportaffär i ett köpcentrum en bit utanför stan. Dit strömmar deltagare för att hämta ut sin nummerlapp.

IMG_3941

Bra på att peppa

Trots att Frida Södermark har börjat fredagen med en löprunda på 45 kilometer tar hon itu med uppgiften till synes full av energi. Tidigare har Pontus Brander och Lars Liif gett en passande beskrivning av henne som den drivande kraften och det sociala navet i Tjalve.

”jag tror att bra elitfält även drar motionärer. jag tycker det är kul att gynna och lyfta fram svenska elitlöpare”

– Jag tror att jag är ganska bra på att vara funktionärsansvarig. Dels har jag ett stort nätverk, dels är jag bra på att få folk att ställa upp, peppa och inspirera, säger hon.

Det bör tilläggas att Frida är en av Sveriges bästa ultralöpare. I våras vann hon SM-guld på 100 kilometer och i början av juni kom hon åtta i prestigefyllda Comrades Marathon (89 kilometer) i Sydafrika.

Som inkomstkälla har Norrköpings stadslopp stor betydelse för Tjalve.

– Jag tycker också att loppet betyder mycket för Norrköping och för löpningen i kommunen. Dessutom är det ett bra tillfälle att visa upp stan för löpare från andra städer, säger Frida.

Möjligheten att visa upp Tjalve är emellertid begränsad. De flesta av klubbens löpare måste hjälpa till utmed banan. Men när vi talas vid har Frida en liten förhoppning om att kunna springa loppet.

– Känner jag att alla funktionärer är på plats och att allting fungerar kommer jag att ge mig i väg ouppvärmd. Men först meddelar jag att jag inte kan svara på några frågor under 40 minuter.

Funktionärsbiten fungerade, så Frida sprang. Hon var oanträffbar i 40 minuter och fyra sekunder.

3krgyL33ewL9ZBYWSy4ELyPbzR139TrFKOzbr3qj6sGBTnmOwByQFnhOsrC2mrZgr

 

SE ÄVEN: Bildspel Atea Norrköpings Stadslopp 2014

ATEA NORRKÖPINGS STADSLOPP 16/8

Spring har granskat och betygsatt centrala delar av Norrköpings stadslopp, och ger loppet 25 av 40 möjliga poäng. Klart godkänt, men det finns utvecklingspotential. Särskilt när det gäller tävlingscentrumets placering. 

sss

Inbjudan

Ganska knapphändig i pappersform, desto mer utförlig på loppets hemsida. En karta som visar hur start- och målområdet är ordnat fattas dock. Vi hade också gärna velat se ett tävlings-PM i kuvertet med nummerlappen.

ss

Start- och målområde

Tävlingscentrumet ligger verkligen mitt i smeten, i en gränd intill en shoppinggalleria. Det är trångt och rörigt, men det finns samtidigt gott om funktionärer på plats som kan visa vägen och ge upplysningar om arrangemanget.

sss

Service före och efter loppet

Alla servicefunktioner som man kan begära av ett ambitiöst stadslopp tillhandahålls.

Extra plus för barnpassningen under loppet. Minus för det klena utbudet av bajamajor. Efter lite letande hittar vi sex stycken, samtliga på behörigt avstånd från start och mål. Så tack för lånet Harrys! Norrköpings stadslopp sällar sig till den stora skara motionslopp dit deltagarna mer eller mindre uppmanas att dyka upp ombytta och sedan lämna i svettiga kläder.

Omklädnings- och duschmöjlighet ska ha funnits i anslutning till en idrottshall cirka 400 meter från tävlingscentrumet. Frågan är om någon hittade dit.

ss

Banan

Drottninggatan, där löparna startar och springer i mål, är inte Champs-Élysées utan ett ganska smalt huvudstråk. Gatan är dessutom belagd med grov kullersten och rymmer spårvagnsspår, så det gäller att se upp med var man sätter fötterna. Kullersten är underlaget som gäller även på andra partier av femkilometersvarvet som millöparna springer två gånger. Banan är knivig och kuperad på sina ställen, men miljön runt Motala ström är inbjudan och klart stadsloppsmässig.

Backarna och underlaget i kombination med tvära kurvor gör Norrköpingsstadslopp till ett halvtufft millopp. Springs chefredaktör uppskattar till exempel att han sprang ganska precis 43 sekunder långsammare än vad han hade gjort på en flack bana.

sss

Atmosfär

På flera ställen utmed banan uppträder musiker. Löparna peppas med alltifrån hårdrock till väna popsånger. Inslaget av livemusik kompenserar de förhållandevis glesa åskådarleden. Att loppet är en del av Augustifesten, en stadsfest med allt vad det innebär, borde ha märkts mer. Kanske är Norrköpingsborna, som länge stått utan stadslopp, helt enkelt ovana vid att heja fram löpare. Att det började regna en kvart in på milloppet kan dock ha skrämt bort en del publik.

ssss

Service längs banan
Vatten erbjuds vid 3,3 kilometer, 5 kilometer (varvning) och 8,3 kilometer, så ingen behöver springa långt med svår törst. Flaggvakter finns där det behövs.Tyvärr har inte alla av dem insett att uppdraget blir mycket roligare om man hejar på löparna. Kilometermarkeringarna kändes rätt placerade, sånär som på den första som vi tyckte dök upp aningen för tidigt.

ssss

Resultatservice
Direkt efter loppet kan löparna ta del av sin bruttotid på tv-skärmar i tävlingscentrumet. Racetimer levererar.

ssss

Tävlingsklass
På elitsidan sticker Norrköpings stadslopp ut med många goda löpare. Kenyanen William Morwabe vann i år herrarnas mil på 29.43, före Hälles Ababa Lama (29.50) och Johan Larsson från Strömstad löparklubb (29.59). Etiopiskan Ayantu Abers Demisse var starkast av damerna med 33.51. Efter henne följde kenyanska Jacinta Wanjohi (34.09) och Akeles Cecilia Kleist (36.06). Spårvägens FK:s Elina Johansson var med 18.00 snabbaste dam över fem kilometer, medan herrklassen på den sträckan vanns av Hässelbys Andreas Åhwall (14.43).

Totaltbetyg

25/40

Som många tvååringar dras Norrköpingsstadslopp med vissa barnsjukdomar. Åtgärdas dessa borde loppet ha goda förutsättningar för att växa på bredden.

Så kan det bli ännu bättre!

Fem tips till ett ännu vassare arrangemang:

  • Flytta tävlingscentrumet till en mindre trång plats, ett torg förslagsvis.
  • Erbjud ett omklädningstält nära starten och målet, och skaffa fler bajamajor.
  • Se till att hålla banan fri från icke-löpare.
  • Förmå flaggvakterna att heja.
  • Ersätt kullerstenen med asfalt och flytta spårvagnsspåren.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här