Nybörjarlöpare får ont i smalbenen

1
2887

Fråga:

Hej!

Har precis börjat med ett nybörjar program – 10 km som jag hittade på er hemsida. Jag har verkligen fått upp ögonen för löpning men mitt problem är att jag får så ont i smalbenen, det gör ont på framsidan och även ner mot framsida fotled och gör att jag inte kan springa så mycket som jag vill, även att promenera gör ont när smärtan väl har kommit. Jag har bytt till ett par löparskor som jag har fått hjälp att hitta i en sportbutik och jag vet inte vad jag ska göra. Byta skor igen, fortsätta träna och hoppas på att det går över ju mer jag tränar.

Hälsningar Madde

Svar:

Hej

Att det går över ju mer du springer tror jag inte är rätt melodi;) Ditt tillstånd tyder på en överansträngning och då brukar mer träning i samma form som tidigare inte vara det rätta.  Det låter som att du fått besvär med en sena från M. tibialis anterior som lyfter foten uppåt. Kan vara så att du springer lite på hälen eller att muskel varit lite otränad sedan tidigare. Komplettera din löpträning med styrka för underbenen typ tåhävningar, stående balans på ett ben, gå på hälarna. Reducera din löpträning under ca 4-6 veckor så ska du se att det ger effekt. Gör det inte det får du höra av dig igen.

Lycka till och tack för frågan.

Magnus

1 KOMMENTAR

  1. Hej Magnus,
    Tack för dittsvar. Jag ska prova att göra tåhävningar, stående balans på ett ben och gå på hälarna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här