Premiär för nya Östgötamaran

0
218

Söndagen 6 september är det dags för premiären av Östgötamaran mellan Linköping och Norrköping. Ett lopp som Springlfa.se hårdbevakar från start till mål. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren och idégivaren Nina Svenman.

nina_testbild
Nina Svenman är den som dragit igång Östgötamaran mellan Linköping och Norrköping.

Hur kom du på idén till Östgötamaran?
– Jag återvände till Östergötland för fyra år sedan och började arbeta på Klara gymnasium som idrott- och hälsa lärare. I samband med att jag gick kommunens företagarskola började jag att fundera på hur jag kunde jobba på fler sätt med fysisk aktivitet. Tankar om att inspirera till ett marathon väcktes på ett företagsmingel. Jag kände att Östergötland hade mycket att bidra med och var sugen på att ge människor chansen att uppleva en ny fysisk utmaning genom att springa mellan Linköping och Norrköping. Jag ville lyfta fram Östergötland i ett nytt sammanhang genom att förena idrott, kultur och näringslivet. För att skapa motivation till Östgötamaran ville jag anpassa mig till olika individers nivå och erbjuda ett lopp för både stafettlag, motionärer och elit. Löpning som motionsform lockade också eftersom det är lätt att utöva oavsett om du befinner dig på landsbygden, i staden eller på resande fot. Du kan också utöva löpning själv eller i grupp och tidpunkten för utövandet väljer du helt själv vilket gör motionsformen unik i sitt slag.
Loppet har ju faktiskt funnits förut några år i mitten av 1980-talet?
– När jag kom på idén till Östgötamaran visste jag inte att den funnits förut utan det var något jag fick veta när jag presenterade min idé. Det finns faktiskt några med i startfältet som sprang på 80-talet och som visat uppskattning för att maran återvänder vilket känns jättekul.
Det är perfekt att avståndet mellan Linköping och Norrköping är 4,2 mil?
– Ja. det känns häftigt att avståndet är perfekt för ett marathon och kul att kunna göra ett lopp där du tar dig från en stad till en annan. Det tydliggör också vilken kapacitet vi har med dessa två köpingar på så nära avstånd i Östergötland.
Var är start och var är målgången?
– Starten är vid Linköping Arena i Linköping och målet på Nya Parken i Norrköping.

11950802_10152959432571688_1956106391_n
Målgången för Östgötamaran är på allsvenska topplagets, IFK Norrköping, hemmarena – Nya Parken.

Hur många deltagare siktar ni på första året?
– 1000 st.
Är det några elitlöpare anmälda?
– Ja, bland annat så kommer Frida Södermark att springa.
Det finns också ett stafettlopp inlagt i Östgötamaran?
– Jag ville även erbjuda stafett för att motivera fler löpare och anpassa loppet till olika individers nivå. Därför ville jag att de olika delsträckorna i stafetten skulle vara av olika längd:
Sträcka 1: Start: Linköping Arena – Linghem 8,95 km
Sträcka 2: Linghem (växling 1) – Norsholm 13,89 km
Sträcka 3: Norsholm (växling 2)- Klinga 12,51 km
Sträcka 4: Klinga (växling 3) – Mål: Nya Parken 6,84 km
Det är också roligt att tillsammans träna inför en kommande utmaning. Både kompisar, företag och familjer har valt att haka på stafetten vilket känns jätteroligt. Blir några löpare sedan sugna på en längre utmaning finns fullängdsmaran att satsa på.

Östgötamaran

Vad får man som deltagare i Östgötamaran?
– När du gått i mål får du t-shirt, medalj samt en goodiebag fylld med bland annat en biljett till en av IFK Norrköpings matcher. De tre bästa av herr, dam och stafettlag vinner också prispengar: 1:a 3 000 kr, 2:a 2 000 kr, 3:e 1 000 kr.Sedan lottar vi även ut fina priser slumpmässigt i mål från bland annat Campushallen, World Class, Scandic hotell, Vadstena klosterhotell och XL bygg. Springer du stafetten ingår även transport till din växelstation från startområdet och sedan till målområdet när du sprungit färdigt din sträcka.
Varför ska jag enligt dig springa Östgötamaran?
– För att utmana dig själv och springa mellan två städer, Linköping och Norrköping, i lag eller själv. Det ger också möjligheten av att uppleva Östergötland på ett nytt sätt på en bana med ett varierat landskap som skiftar i utseende och i underlag.
Är det ett engångslopp eller blir det en fortsättning?
– Jag hoppas självklart på en fortsättning.
Stort lycka till med loppet!
– Tackar.

Till Östgötamarans hemsida:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här