Reseskildring från en fantastisk helg

1
94

Victor Glans har varit i Jämtlandsfjällen och sprungit cirka 100km på tre dagar. Ta del av hans upplevelse och bli inspirerad att kanske testa något nytt.

Resan började tidigt i våras då jag uppmärksammade en kommande Fjällöpningscamp med Jonas Colting & Jojje Borrsén. Det utlovades ca 100 km löpning i Jämtlandsfjällen. Det tog inte många dagar tills jag & min svåger Johan Glans var anmälda & planeringen var i full gång.
Bild-7,-Vy
Jag hade redan ökat min träningsdos sedan nyåret & såg helt plötsligt aktuellt event som ett av mina mål för året. Onsdagen den 1 juli stod husvagnen färdigpackad hemma i Käglinge för att inleda resan mot Storulvån för stundande löparcamp. Med 3 barn i bilen å frun i andrabilen påbörjades resans första etapp till Gullbrannagården utanför Halmstad där husvagn & familjen installerades. Efter ett farväl av familjen så gick resan vidare mot svågern i Knipared utanför Göteborg för en god natts sömn.

Torsdagen gick i teamat lång bilfärd i högsommarvärme med bl a lunch, bad & middagsstopp.

Låt mig här stanna upp för ett ögonblick. Då vi (som ni redan förstått) skulle träffa Jonas Colting under helgen & inte utan att både jag & Johan följt honom under de senaste åren via media roade vi oss med att under bilresan lyssna på några av hans podar. Bl a en där han pratar med sin bror om vikten av bra råvaror & där bröderna är kritiska till mycket av dagens industrialiserad matproduktion med förädling & raffinering med allt vad det innebär. Mitt i allt detta kosttänk blir jag sugen på kaffe & våffla. Sagt å gjort svängde vi av E45 då vi såg en kaffeskylt… Undrar om jag får min våffla? Efter 3 km på en dammig grusväg kommer vi fram till en fäbod & fäbodfika hos TäppLars. Vi fick ingen våffla men dock ett riktigt gott fäbofika med bulle, kakor & riktigt gott kokkaffe. Besök gärna TäppLars när du har vägarna förbi.

När vi satt i solen å njöt av fikat kom vi att prata med Lars om hans Fäbod som familjen drivit under flera decennier. Lars håller boskapen fritt i skogen & tar tillvara på överflödet som ges. På detta sätt får han råmjölk, grädde, eget smör & ost. För oss blev det ett väldigt intressant samtal kring råvaror & hållbar utveckling. Efter en längre fika än tänkt & styrkta i våra funderingar kring god kosthållning går resan vidare till Östersund & den väntande lägenheten, som vi fått låna, för ytterligare en god natt sömn inför det som komma skulle. Sömn är en viktig del av livet för oss löpare.

Efter frukosten hämtade vi upp två av våra blivande löpcampkompisar, Nina & Janne, som tagit flyget från Göteborg. Därefter åkte vi till Storulvåns fjällstation för samling kl 12. Här mötes totalt 27 st förväntansfulla löpare. En salig blandning av människor, allt från “gamla” 50-talister till unga 80-talister (Själv är jag någonstans mitt i mellan) Gruppen som samlades kom från hela Sverige, från Malmö i söder till Umeå i norr. Vi fick lite nödvändig information av helgens ledare Jonas & Jojje men även Jojjes fru Therese samt Jens Blixth. Vi delade även in oss i en lång & en kort grupp. Jag hade redan vid anmälan önskat den långa gruppen. Båda grupperna utgick kl 13 med till en början samma rutt. Målet för dagen var Sylarnas fjällstation & vår grupp tog vägen om Blåhammarens fjällstation.
Bild-8,-Sylarna
Då vi i år har väntat på sommaren extra länge var det fortfarande mycket snö & relativt blött med höga vattenflöden på sina ställen.
Bild-6,-Vadet
Det gick inte många km innan det var dags för det första kalla vadet. Efter detta var vi alla garanterat blöta åtminstone om fötterna. Väl framme vid Blåhammaren var det fikastopp.

Ingen våffla den här gången heller men väl en kladdkaka.
Ingen våffla den här gången heller men väl en kladdkaka.

Löpningen rullade på till Sylarna under eftermiddagen & väl framme var det skönt att ta en dusch & njuta en stund i bastun innan middagen. Efter att vi intagit en 2-rätters erhöll vi en föreläsning av Jonas Colting med fokus på träning. Nu vet vi att träning 2 gånger om dagen borde vara norm & att vilodagar är grymt överskattat.

Kvällen avrundades ganska tidigt & snart var det tyst i sovsalarna.

Då vi efter en ganska ruskig natt rent vädermässigt med regn dimma & blåst vaknade på lördagen & ätit frukost var det dags för en ny löpdag med några förändringar i gruppindelningen. Under fredagen var vi 17 st i den långa gruppen & 10 st i den korta. Nu var fördelningen den omvända. Skaran av löpare i den långa gruppen var något decimerad. Målet för lördagen var att ta oss till Helags. Den korta gruppen tog raka spåret medans jag & den låga gruppen tog vägen om Gåsen. Vi utgick från Sylarna kl 10. Efter dagens första 10km (av 30) stannade vi för ett fikastopp vid Storforsen. Här passade vi även på att kyla av oss lite då det redan hunnit bli rejält varmt. Efter ytterligare ca 7 km tog vi dagens lunchpaus nedanför Gåsenstugorna.
Bild-2-Bad
När vi tagit den välbehövda lunchpausen i solen var det på nytt dags för en stunds löpning på lördagseftermiddagen. Det var liksom lite temat för helgen… De sista 13 km med 3 rejäla lyft fram till Helags avverkades under eftermiddagen i sällskap av till slut bara Jojje & Anders (en ny bekantskap). Jag får erkänna att vi var bra slitna vid 16-tiden när vi välkomnades i “mål” av de som redan anlänt Helags. Efter en upprepning av fredagens dusch & bastu väntade en middag vid 18-tiden & vid det är laget hade vad som helt på matbordet dugt åt 27 st hungriga löpare. Dock var lördagsmiddagen långt över förväntan då vi bjöds på en 3-rätters middag med dryckespaket där kocken verkligen ansträngt sig. Det var inte utan att vi var förundrade över att sitta “in the middle of nowhere” & äta en riktigt god middag med varor influgna från civilisationen. Efter många goda samtal & en allmänt trevlig kväll var det åter dags för att inte nattsudda.

Söndagen bjöd på en något tidigare start. Nu var vår långa grupp ytterligare mindre. Nu var vi bara 7 st. Planen för dagen var att ta oss från Helags till Storulvån via Gåsen 28 km(kort grupp) & via Sylarna 36 km (lång grupp). Båda grupperna startade kl 9 & väldigt snart blev det varmt då vädret visade sig från sin bästa sida även denna dag, med sol från en klarblå himmel. Vår grupp fick ett rejält lyft med många höjdmeter innan vi kom fram till Sylarna för en lunchpaus. Själv vet jag inte senast en Zingo, en frallemacka & en kopp kaffe smakade så gott. Efter en välbehövlig vila & nysköljda skor (eftersom de var rejält smutsiga) var det åter dags för lite löpning. Nu var det ju bara resten kvar… Ynka 16km. Nu var löpningen ganska lätt & att vi snart var “hemma” & hade vinden i ryggen gjorde ju inte saken sämre. Det rullade på bra & någon kilometer gick riktigt fort. Vilken känsla att efter drygt 90 kms löpning se Storulvåns fjällstation på nytt. Detta var oslagbart. Jag avslutade hela löpningen med att bada i älven som flyter fram strax nedanför fjällstationen. Det var en fantastisk känsla att svalka sig efter nästan 6 timmars aktivitet.

Väl framme & i samtal med övriga deltagare visade det sig att den korta gruppen vart lite lurade för när vi summerade dagen visade det sig att båda grupperna avverkat ca 35 km. Ända skillnaden var att vi i den långa gruppen hade fler höjdmeter & kostade på oss en lååång lunch :-)

Jag & Johan (min svåger om ni kommer ihåg honom) tog med oss Nina & Janne tillbaks mot Östersund & under bilresan bestämde vi oss för att göra gemensam sak i att fira helgen så vi sammanstrålade på Marité.
Bild-3-Marite

Detta är en helg jag sent kommer glömma. Vädrets makter har verkligen varit med oss. En stor eloge måste ges till arrangörerna Jonas Colting & Jojje Borrsén för ett superbt event.

I skrivandet stund sitter jag i passagerarsätet å landar precis på svågerns uppfart & med oss i bilen har vi både svettiga kläder, råmjölk & smör från TäppLars.

Vid tangentbordet. Victor Glans

Faktaruta

Fredag: Storulvån – Blåhammaren – Sylarna 30 km, 840 stigmeter, 550 fallmeter
Lördag: Sylarna – Gåsen – Helags 31 km, 990 stigmeter, 990 fallmeter
Söndag: Helags – Sylarna – Storulvån 35 km, 610 stigmeter, 900 fallmeter

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här