Skadeakuten – benproblem 2

0
196

Fråga:

Hej,

Jag sprang igår och fick vid en högre hastghet ont i överdelen av foten. Smärtan sträckte sig ut till vristen. Smärtan blev kvar och började sprida sig ut i benet. Det började också att hugga till av smärtor. Fick bryta passet. Det kom i en högre hastighet.

Är van löpare och springer 40-50 kilometer i veckan. Verkar inte vara muskler och är inte rött eller svullet. Har sprungit med skor som nått sina 1 200 km (Mizuno Wave rider 15). Dessa springer jag i för att stärka dämpningen.

Därefter gjorde jag ett par stretchövningar och gick över till spinning. Springa gick inte mer. Idag har jag framförallt en svag molande värk i framsida skenbenet och vristen ömmar när jag rör den. Ställer jag mig på tårna gör det ont framsida fot.

Förutom löpträning så kör jag spinning och simning.

Skulle vara jättetacksam för svar.

/Carina

 

Svar:

Hej Carina,

Tack för din fråga!

Inte helt klart och tydligt vad det kan röra sig om.

Möjligt att det rör sig om en skada på muskel/sena (M.tibialis anterior) och då bör det göra ont om du går på hälarna.

Andra möjliga orsaker som jag först tänkte på var en möjlig stressfaktur i mellanfotsbenen, även om jag är lite osäker på exakt vart det gjorde ont när smärtan debuterade.

Du kan grovt sätt testa den senare diagnosen med hjälp av enbenshopptest och om det gör ont så kan det föreligga en påverkan på benet. Diagnosen ställer man annars med röntgen och då gärna med kontrast, men är i det akuta skedet svårare att upptäcka.

Fotleden kan naturligtvis också vara påverkad.

Jag föreslår att du beskriver lite mer om din skada så kanske kag kan få lite mer ”kött på benen”.

Oavsett tycker jag att du ska uppsöka hjälp och få skadan ndersökt i god tid. Det finns ingen anledning att vänta och hoppas på det bästa.

Bor du i Stockholmsområdet så har jag kollegor jag kan tipsa dig om.

Lycka till och hör gärna av dig igen.

Varma hälsningar Magnus

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här