Skadeakuten – Knäproblem 5

0
599

Fråga:

Hej, jag har fått problem med mina knän (framför allt mitt vänsterknä) och jag behöver hjälp snarast då jag snart ska spela i en fotbollsturnering.

För tre veckor sedan var det friluftsdag på min skola och under den sprang jag runt 1,6 mil och hade inga direkta problem efteråt, men dagen därpå började jag få väldigt ont i mitt vänsterknä.

Det gjorde ont när jag gick i nedförsbackar men jag trodde bara att det var att jag var stel så jag stack ut och sprang senare samma dag. Jag kände under den rundan att det gjorde mer och mer ont i nedförsbackarna och uppförsbackarna.

Jag hade inga problem på plan mark och sedan när jag kom hem och skulle gå ner för en trappa vek sig mitt knä hela tiden. Jag blev ju förstås orolig och jag vilade i drygt två veckor, men det hjälpte inte särskilt mycket, även om smärtan blev mindre och mindre så kom den alltid tillbaka när jag gick några längre sträckor.

Jag hade inga problem med att göra knäböj eller att cykla vilket jag tyckte var konstigt. Nu efter ännu en veckas vila har även mitt högra knä börjat göra ont och jag har börjat att bli väldigt orolig. De gör dock inte ont i samma område på de två knäna. I mitt vänstra har jag ont under knäskålen, i utsidan på knäet och under knäskålen men på det högra gör det ont i insidan av knäet och under knäskålen.

Jag hade tidigare trott att detta berodde på överansträngning eller en bristning i skenbens-muskeln men nu har jag ingen aning om vad det kan vara. Jag har tyvärr en mycket lång sträcka att gå för att komma hem ifrån skolbussen och det tär ju på mina knän, framför allt när jag måste bära runt på en 16 kg väska varje dag. Jag undrar vad denna skada kan vara och hur länge jag kan behöva vila. Är det nödvändigt att gå till en läkare med detta och finns det övningar som jag kan göra för att hjälpa mina knän?

Svar:

Hej Andreas!

Det låter som att det skulle kunna vara patellofemuralt smärtsyndrom eller patellar tendiinopati. Nämner dessa tungvrickarnamn eftersom det kan vara lättare att hitta övningar och läsa om det än om jag skulle skriva på svenska. På svenska så handlar det om ett besvär i senan som fäster in i knäskålen och det andra alternativet är en överbelastning i knäskålsenan.

Att du inte varit med om något trauma eller vridningar brukar man tolka som något positivt eftersom det troligtvis inte handlar om någon allvarligare skada som ledband eller menisk.

Angående matchen på söndag så tror jag att du har svaret redan själv;) jag tror inte att du är redo för någon match redan på söndag. Ta det lugnt och träna altenativt som cykling, simning, ja egentligen allt som inte gör ”för ont”.

Tycker också att du surfar vidare till hemövningar.com och klickar på knä och sedan vidare till PFSS under diagnos där du kommer hitta en hel del bra övningar för dina lårmuskler. En kvalificerad gissning är att du får räkna med ca 4 veckor rehabtid. Eftersom jag inte undersökt dig så vet jag inte heller vad det är för diagnos vilket försvårar prognosen.

Lycka till

Bästa hälsningar Magnus

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här