Skadeakuten – Stel stortå

0
624

Fråga:

Hej, jag är en 29-årig kvinna som sysslat med löpning i olika former i hela mitt liv.

I januari i år fick jag problem med min fot efter längdskidåkning. Stelhet och svullnad kring stortåns grundled. Problemet är att så fort jag försöker springa svullnar ledkapseln och tån är fortfarande mycket stel och ibland låses liksom senan som sesambenen är inbakade i och knäpper till och det smärtar. Jag har provat utltraljud och laser för att få svullnaden att lägga sig och det hjälpte något. Smärtan sitter både kring och under leden och sesambenen är involverade och jag fick en kortisonspruta i leden och en mot sesamoiditis. CT-röntgen visade inga broskförslitningar men nu har jag gjort en magnetröntgen som visar början till artros i det mediala sesambenet. Dock ingen ärrbildning eller skadad struktur i muskler eller senor. Det ska sägas att jag har höga fotvalv och är därför dessutom stel i fötterna och antagligen i stortån naturligt, även om det inte är något jag märkt av tidigare. Jag har alltid burit inlägg när jag idrottat men nu bär jag dem även dagligen.

Jag gissar att artrosen inte är långt gången eftersom att den inte syntes på CT-röntgen men jag kanske borde ge upp löpningen ändå, en tanke jag givetvis mår mycket dåligt av. Problemet med att gå, har utvecklat en alternativ gångstil nu, inverkar dock även på min vardag. Jag fick ganska dålig sjukgymnastik för det ändå hon sa var att jag skulle stretcha hallux longus dagligen och när det inte blev bättre var det i princip, tack och hej. Finns det något jag kan göra som stretcha tån, eller något styrkeprogram för foten som ni skulle kunna sätta ihop till mig? Eller andra förslag på vad jag kan göra?

Mvh Greta

Svar:

Hej Greta!

Tråkigt att höra men tack för ditt mail. Att rtg. Inte instämmer med symtomen vid artros är relativt vanligt. Finns nämligen en felkälla på 70% med rtg. Och 40% med MR. Det vill säga att vi hittar skit som inte är relevant till patientens symtom.

Har man uteslutit gikt?

Om artrosen är grund problematiken kan du och bör göra väldigt mycket själv för att lindra symtomen. Jag tänker på balans och styrka för samtliga muskler i underbenet. Inlägg sulor som kanske kan minska böjningen i stortåleden vilket kan minska stressen på leden och därmed mindre svullnad och mindre smärta.

Låter som att än har inte tåget gått för att kunna fortsätta löpträna.

Hör av dig om du behöver någon mer hjälp.

Mvh Magnus

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här