Snart dags för heta Trosa Stadslopp

0
42

Fredagen 26 juni är det dags för heta Trosa Stadslopp. Springlfa.se hårdbevakar det populära loppet som alltid drar många deltagare och många elitlöpare.

Trosa 1
Starten för Trosa Stadslopp 2014. Snart är det dags igen. Arkivbild: Josefine Loftenius

Hur ser läget ut i år frågar vi tävlingsledare Pelle Bång?

– Vi kommer som vanligt få ett bra elitfält både på dam och herrsidan. Och om vi ser på antalet anmälningar ser det ut som alltid, det ökar mot slutet…
på fredagen får vi ca 600-700 anmälningar under några timmar på em/kväll. FK Studenterna som under många år gett oss högsta poäng, bland loppen i Stor-Stockholms regionen, kommer som vanligt med ett 25-tal löpare.
Hur många deltagare siktar ni på i år?
– 2 500.
Ni får alltid höga betyg av era deltagare som gillar Trosa Stadslopp. Vad är största anledningen till det tror du?
– Vi har lyssnat på löparna. Från nybörjare till elit. Lite längre tillbaks i tiden la jag ut ett formulär där man kunde fylla i vad man tyckte om olika delar i arrangemanget. Vi fick bra respons – många fyllde i. Utifrån det gjorde vi några ändringar. Därutöver har vi försökt tillföra lite mer feststämning, speciellt under jubileumsåren 20, 25 och nästa år 30:e året, under loppet med bl a Samba trumorkester. Sedan har vi mycket ”gratis” då banan slingrar sig genom den lilla småstadsidyllen med närheten till vattnet, Trosaån som delar loppet i två delar… och täta led med publik, speciellt vid varvning och mål.
Vilka distanser erbjuds?
8 900 m – Huvudloppet för damer och herrar tävling/motion.
700 m – Knatte-, Knytte-, och PF10- loppet.
2 300 m Ungdom PF11-14 år.
4 km Stavgång och Jogging.

Trosa 2
Andelen barnlöpare i alla möjliga åldrar är stor i Trosa Stadslopp. Arkivbild: Josefine Loftenius

Några nyheter?
– Vi har inga större förändringar i år. Jogging 4 km och Stavgång 4 km separeras och startar kl 19:40 och Stavgång kl 19:45. Ny uppblåsbar målportal.
Hur gör ni för att få så många deltagare som möjligt att vara med i Trosa Stadslopp?
– Annonserar i löpartidningar och liknande media, sociala medier, facebook, programblad.
Vad gör ni med överskottet ni får in på loppet?
– Det mesta går in i den totala verksamheten för orientering, skidor och cykel. En del av beloppet är utpekat till ungdomarna.
Hur ser det ut på elitsidan. Några vassa namn anmälda?
– Hela Sverigeeliten brukar vara på plats vid start. Faktiskt är det lite tidigt att säga det för de flesta anmäler sig sista veckan men några är redan anmälda: Förra årets damsegrare Frida Lundén, FK Studenterna, Cecilia Kleist, IK Akele. Dace Landström, Vallentuna FK, Cecilia Norrbom, Spårvägens FK.
På herrsidan hela Häselbyeliten med bl a Haben Idris. Enhörna med bl a tidigare dubble segraren Lasse Johansson och Patrik Sällstedt Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, Patrik Engström, FK Studenterna, Peter Öberg, OK Hällen, Spårvägen med Ebba Tulu Chala och Fredrik Uhrbom.

Trosa 3
Frida Lundén kommer tillbaka till Trosa för att försvara sin seger från förra året inför de täta åskådarleden. Arkivbild: Josefine Loftenius

Vad får eliten för prispengar?
– Träningsbidrag till de främsta löparna utbetalas enligt följande.
Damer  och Herrar
1:a pris 5000 sek 5000 sek
1:a pris 3500 sek 3500 sek
3:e pris 2000 sek 2000 sek
Träningsbidrag delas ut oavsett nationalitet i respektive dam- och herrklassen. Träningsbidraget betalas i efterskott till respektive löpares klubb. Alltså inte under själva tävlingstillfället.
Varför ska jag enligt dig springa Trosa Stadslopp?
– För att få uppleva den positiva folkfesten och glada löparstämningen på bästa plats och i bästa sommartid!
Lycka till med arrangemanget 26 juni!
– Tackar!

Till hemsidan för Trosa Stadslopp:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här