Spring längre med vegomat

0
169
Scott Jurek, ultramarathon runner, training in Joshua Tree National Park, CA.
Foto: Justin Bastien

Ultralöparen Scott Jurek har skrivit en bok om sin egen utveckling från soffpotatis till ultramaratonlöpare med lopp från maraton till över 20 mil. Boken och bästsäljaren Ät och spring handlar om hans osannolika resa mot ultramaraton och mästerskap. Spring längre med vegomat, ja tack!

“Den största utmaningen är inte att få i sig tillräckligt med proteiner utan tillräckligt med kalorier”

Vägen dit gick bland annat genom en radikal kostomläggning – från snabbmatsfrukost till strikt veganmat via vanlig vegetarisk kost. Men mycket mer än så, såklart – hård träning och fullt fokus på att utveckla sin viljestyrka. För under uppväxten var Scott varken snabbare eller uthålligare än andra ungar, och han led bland annat av högt blodtryck.

Hans filosofi när det gäller mat handlar i korthet om hur man med rätt kost kan bygga upp sig – inifrån och ut. Men han tycker inte att man ska krångla till det. Även om det kan vara trixigt att bara äta växtbaserat. Den största utmaningen är inte att få i sig tillräckligt med protein utan att få i sig tillräckligt med kalorier. När man utesluter animaliska livsmedel måste man vara noga med att ersätta dem med andra för att kompensera.

Scott Jurek
Foto: Privat, Scott Jurek

– Jag anstränger mig verkligen för att få i mig kaloririka födoämnen som nötter, frön, avokado, kokosnöt, lin- och sesamfrön. Mitt viktigaste råd till dig som nybörjare på växtbaserad kost är: Tänk på vilka högkvalitativa livsmedel du kan lägga till i din kost för att ersätta de kalorier från animaliska produkter som du tar bort. Och se till att du får tillräckligt av dem.

Vego eller vegan?

Skillnaden mellan vegetarian och vegan handlar om att veganer inte bara utesluter allt kött och fisk/skal- djur utan även ägg och mejeriproduk- ter. Vegetarianer inkluderar faktiskt ofta ägg och mejeriprodukter i sin kost.
_Energibollar

Energibollar

Försvinnande goda chokladbollar med naturlig sötning och djup smak. Rulla lagom stora bollar – mittemellan valnöt och golfboll. För de är riktigt mäktiga!

12 bollar
100 g kakaonibs
1,5 dl cashewnötter, osaltade
8 medelstora dadlar
1 tsk mesquitepulver, kan uteslutas
1 krm mald kanel
0,5 tsk vaniljpulver
1 krm chiliflakes eller lite finhackad färsk chilipeppar
1 nypa havssalt
0,5 dl kokosolja
0,5 – 1 dl kokosflingor

1 – Mixa alla ingredienser utom oljan och kokosen ordentligt. Tillsätt oljan och blanda väl. Kyl massan i 15-30 minuter.

2 – Forma 12 bollar och rulla dem i kokos. Håller två veckor i kylen.

Fler recept från Scott Jurek finner ni i Magasin Spring #1 2015.

Omarbetat reportage som först publicerades i Spring nr 1/2015. Text Anne Aobadia Foto: Daniel Karlsson, Justin Bastion och Scott Jurek

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här