Starka ”återfallslöpare” på terräng-SM

1
367

Det finns en del profiler och en del berättelser på ett terräng-SM. I veteranklasserna duggade båda delarna tätt.

DSC_0695
Tore Axelsson kom tillbaka till löpningen efter ett långt uppehåll och är nu världsmästare många gånger om. Foto: Mikael Grip

En del veteraner är grymt hårda och tränar på som aldrig förr. Sandviksbon Anders Dahl, Högbo AIK, tävlar i M 50, men var ett tag inte speciellt långt bakom Fredrik Uhrbom i M 35 som startade samtidigt.

– Ja, jag öppnade nog lite väl snabbt, sa Anders efter loppet där han vann sin klass med över två minuter till tvåan.

Tiden blev 27.33 på de åtta kilometerna. I somras noterade Anders svenskt rekord på 5 000 meter bana med makalösa 15.20,10. Ingen mindre en än viss Kjell-Erik Ståhl hade tidigare rekordet (15.42) som nu Anders är innehavare av.

32.10 på 10 000 meter bana av en 50-åring är inte heller fy skam.

– Det är de två loppen jag är mest nöjd med under säsongen. Jag kommer fortsätta att satsa nästa år. Bara jag får vara frisk så kommer jag att träna på under vintern, berättade Anders.

DSC_0509
Anders Dahl är 50 bast och har gjort fantastiska 15.20 på 5 000 meter och 32.10 på 10 000 meter den här säsongen. Vid terräng-SM i Eskilstuna vann han förstås sin klass i överlägsen stil. Foto: Mikael Grip

En annan hårding är 57-årige Tore Axelsson, SK Bore. Tore var riktigt bra på 1980-talet och gjorde 29.30 på 10 000 meter och var med i landslaget. Han tog silvermedalj på terräng-SM och fick springa terräng-VM. Tore hade tidigare varit längdskidåkare och började satsa seriöst som långlöpare vid 25 års ålder.

Ett gäng skador gjorde dock att Tore gjorde ett uppehåll på över 20 år från löpningen.

– Jag trodde att jag kunde arbeta heltid i skogen och träna som Anders Gärderud och de andra grabbarna. Vissa veckor körde jag 25-27 mil. Inte konstigt att jag gick sönder, berättade Tore.

Sommaren 2008, när Tore var 51 år, kom suget tillbaka efter en start i Vasastafetten. Framgångarna har inte låtit vänta på sig. På 1,5 år har Tore bärgat tre VM-guld (två terräng, ett halvmaraton), EM-guld terräng och EM-guld 5 000 meter samt EM-guld tio kilometer landsväg plus ett VM-brons 3 000 meter inomhus. Allt i M 55-klassen.

DSC_0647
Tore Axelsson är van att besegra betydligt yngre löpare. Foto: Mikael Grip

Nu arbetar Tore som virkesköpare hemma i Torsby och försöker komma upp i runt tio mil i veckan, fördelat på åtta till tolv pass.

På terräng-SM vann Tore sin klass med tiden 28.09 på åtta kilometer, som också det var totalt överlägset med en segermarginal på drygt två minuter till tvåan.

28.09 hade räckt till seger i både M 40 och M 45 och till en sjundeplats i M 35. Inräknat Anders Dahl i M 50 så var Tore efter honom 36 sekunder.

Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, var snabbaste veteran på åtta kilometer med tiden 26.32.

Även Anders Hansson, Vilsta IK, imponerade genom att vinna M 70 med tiden 16.59 (fyra kilometer). Anders springer fortfarande milen under 40 minuter.

DSC_0398
Anders Hansson, 70 år, gör fortfarande sub-40 på milen. Foto: Mikael Grip

Bo Christer Bertilson, Fredrikshofs FIF, hade ledningen från start till mål när han vann M 60 med goda tiden 15.21 på fyra kilometer.

– De släppte direkt. Taktiken var att hålla en jämn fart och ta mig runt, förklarade han under tiden familjemedlemmarna gratulerade till framgången.

Bo Christer är även han återfallslöpare med ambitioner att se hur fort han kan springa. Med i juniorlandslaget för en hel del år sedan och comeback som 55-åring.

– Familj, studier och arbete tog vid så det gick inte att kombinera med en elitkarriär. Nu kan jag njuta och träna på ett annat sätt.

DSC_0326
Bo Christer Bertilson på väg mot et säkert SM-guld i M 60. Foto: Mikael Grip

41-åriga Erika Bergentz, KFUM Örebro, har en liknande story. Hon slutade med den mer strukturerade träningen som 22-åring och började igen som 38-åring. Huvuddistansen är nu som då, 1 500 meter.

– Målet är att springa veteran-EM i Polen i vinter. Det är kul att vara igång igen och det sporrar att se hur nära jag kan komma mina gamla tider, sa Erika som sprang taktiskt fulländat på terräng-SM och vann guldet i K 40 med tiden 15.31 på de fyra kilometerna.

DSC_0285
Erika Bergentz är en av många återfallslöpare på terräng-SM, som dessutom vill prestera och verkligen se hur pass bra de kan bli. Foto: Mikael Grip

1 KOMMENTAR

  1. […] som löpare behöver inte heller vara hopplöst. Inte ens för den som jagar goda resultat. Den här fantastiska artikeln från terräng-SM säger en del om det. 70 bast och sub-40 på milen! Jo, jag tackar jag. Veckans höjdpunkt i Sundsvall var förstås Fågelberget Night Trail. […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här