Madeleine Rybeck är Springs kostrådgivare och svarar på era frågor kring löpning, styrketräning och kost.
Fråga: Vad rekommenderar du för kosthållning till en löpmotionär? Och hur ser du på kolhydrater?
Svar: – Det viktiga för alla som tränar är att få i sig tillräckligt med energi för att fylla sitt dagsbehov. Med en ökad aktivitet brukar aptiten också öka och energibalansen upprätthållas men det gäller att äta näringsrikt och inte bara tillräckligt många kalorier. Kolhydraterna är det bränsle som kroppen snabbast kan använda som energi vid tex löpning. Om du äter för lite kolhydrater riskerar du att din energi och ork på träningen minskar och att du därmed får sämre träningsresultat. Välj gärna långsamma kolhydrater med mycket näring, som linser, bönor, rotfrukter och råris. Utöver det behövs protein i ganska stor mängd eftersom det är musklernas bränske och det också mättar väldigt bra. Satsa på proteinkällor som ger dig bra energi såsom kyckling, fisk, magert kött, ägg, mjölkprodukter. Försök också välja vegetariska proteinkällor emellanåt, det mår både kroppen och miljön bra av!
Glöm inte fettet, en för fettsnål kost kommer att ha svårt att ge dig tillräckligt med totalt energi över dagen. Avokado, lax och nötter är exempel på bra fettkällor. Vad gäller mängd av de olika så är det väldigt individuellt men om du står stilla i vikt, har bra med energi till träning och vardag samt upplever att du återhämtar dig väl så ligger du troligen ganska bra till i ditt näringsintag. Antalet mål du äter per dag beror på vad du trivs bäst med, få stora eller färre små, det finns inget som visar att tex fler mål per dag skulle vara bättre för hälsan, vikten eller något annat. Undvik dock att bli för hungrig emellan, då ökar risken att du gör dåliga matval.
Hälsningar,
Madeleine Rybeck