Allt om favoriterna i terräng-SM

  0
  78

  Springs expert Mikael Grip analyserar och tippar toppstriderna i seniorklasserna under terräng-SM i Västerås kommande helg.

  dsc_2457
  Senast Mikael Ekvall mötte Abraham Adhanom på terräng-SM 12 000 meter var i Eskilstuna 2014. Då skiljde det 21 sekunder mellan de två. Hur går det på söndag? Arkivbild: Mikael Grip

  Att tippa topp-fem i seniorklasserna är inte det enklaste. Geniförklarad eller idiotförklarad? Det är frågan? Speciellt svårtippat är det i söndagens lopp, där man inte riktigt vet vilka som kommer till start beroende på status i kropp och själ efter lördagens insatser. Men att tippa är ju kul så Spring bjuder på detta. Kom gärna med egna åsikter för och emot.

  Terräng-SM avgörs i år på Rocklunda i Västerås. Tvåkilometersvarvet består av 1,5 kilometer gräs och 500 meter packat grus. Det handlar om en mestadels flack bana, men med en rejäl uppförsbacke vid cirka 1 400 meter. Ned mot varvning och mål är det nedförslöpning.

  Vi börjar med 4 000 meter som avgörs på lördagen både för män och kvinnor. Förra årets vinnare Jonas Leanderson, Malmö AI, kommer inte till start i år på grund av skadebekymmer. Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, brukar alltid vara i form på terräng-SM och är svår att bortse från som guldfavorit i det 69 man stora startfältet. Olle Walleräng, Spårvägens FK, hade en riktigt bra terräng-höst förra året som toppades med en fin placering på terräng-EM. På Lidingöloppets 15 kilometer gjorde Olle en bra tid.

  Förra årets bästa svenska terränglöpare, David Nilsson, Högby IF, avstår terräng-SM helt. Samma sak gör Mustafa Mohamed, Hälle IF, som fokuserar mot ett maraton under hösten.

  ollewallereng
  Olle Walleräng är en av medaljkandidaterna på båda distanserna. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Huddinge AIS med Staffan Ek, Ebba Tulu Chala och John Kingstedt blir förstås också att räkna med, inte minst i lagtävlingen. Andreas Åhwall, Hässelby SK, vann den här distansen på terräng-SM i Falun 2013 och ska heller inte räknas bort. Vad kan hinderlöpare som Elmar Engholm, Hässelby SK, Emil Blomberg, Hässelby SK och Vidar Johansson, Sävedalens AIK, Daniel Lundgren, Turebergs FK och Napoleon Solomon, Turebergs FK, uträtta, liksom unge lovande Suldan Hassan, Ullevi FK. Kan ha ta en medalj? Jag tror det. Lars Södergård, Spåvägens FK, sprang bra i Hässelbyloppet nyligen. Ja, det är många som har chansen. Spårvägens Kalle Berglund kommer inte till start.

  Grips tips, herrar,  4 000 meter:

  1) Abraham Adhanom, Eskilstuna FI.

  2) Olle Walleräng, Spårvägens FK.

  3) Suldan Hassan, Ullevi FK.

  4) Elmar Engholm, Hässelby SK.

  5) Andreas Åhwall, Hässelby SK.

  Joker: Staffan Ek, Huddinge AIS.

  Sarah Lahti profil
  Sarah Lahti är storfavorit att vinna SM-guld på 4 000 meter i terräng-SM.

  På damernas 4 000 meter är det inte svårt att hitta en storfavorit till SM-guldet. Sarah Lahti, Hässelby SK, vinner förstås. Lovisa Lindh, Ullevi FK, gör en hyperintressant start. Vad kan den svenska medeldistansstjärnan prestera på 4 000 meter terränglöpning? Även Charlotta Fougberg, Ullevi FK, ska rankas högt liksom Maria Larsson, Örgryte IS. Malin Liljestedt, Spårvägens FK, har haft en stark säsong på 10 000 meter och ska kanske räknas mer på 8 000 meter. Cecilia Norrbom, Spårvägens FK, och Sara Holmgren, Sävedalens AIK, är andra intressanta namn. Sara hade ju ett kanon terräng-SM förra året med silver på 4 000 meter och guld på 8 000 meter. I det 45 kvinnor stora startfältet finns också Louise Wiker, Hässelby SK, som knappast kan vara helt återställd efter söndagens fina maratoninsats i Amsterdam.

  Grips tips, damer, 4 000 meter:

  1) Sarah Lahti, Hässelby SK.

  2) Lovisa Lindh, Ullevi FK.

  3) Charlotta Fougberg, Ullevi FK.

  4) Maria Larsson, Örgryte IS.

  5) Malin Liljestedt, Spårvägens FK.

  Joker: Sara Holmgren, Sävedalens AIK.

  dsc_2494
  Hur många SM-guld tar Abraham Adhanom kommande helg? Arkivbild: Mikael Grip

  På söndagen är det dags för 8 000 meter för kvinnor och 12 000 meter för män. Männens längsta distans har lockat 62 löpare att anmäla sig. Många av de starkaste namnen från 4 000 meter dubblar och kör också den längsta distansen. Tillkommer gör ett mycket starkt kort i Mikael Ekvall, Strömstads Löparklubb. Anders Kleist, IK Akele, startar inte.

  Abraham  tävlar ofta hårt och brukar inte ta stryk av att tävla två dagar i rad. Det blir en spännande kamp mellan honom och Ekvall om guldet. Svårtippat här också. Abraham spöade Mustafa Mohamed med 23 sekunder på den här distansen vid förra årets terräng-SM. Då var inte Ekvall med. Vid terräng-SM i Eskilstuna för två år sedan möttes de två på just den här distansen. Abraham var då 21 sekunder före Mikael. Sedan dess har Ekvall gått framåt.

  Grips tips, herrar 12 000 meter:

  1) Abraham Adhanom, Eskilstuna FI.

  2) Mikael Ekvall, Strömstad LK.

  3) Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS.

  4) Daniel Lundgren, Turebergs FK.

  5) Nasir Dawoud, Eskilstuna FI.

  Joker: Olle Walleräng, Spårvägens FK.

  Vårtävlingen 8km 2014, Skatås
  Charlotta Fougberg tippas som vinnare på 8 000 meterna av Grip, Arkivbild: Deca Text&Bild

  Damernas längsta distans handlar om 8 000 meter. Finns ingen klar favorit när varken Meraf Bahta eller Sarah Lahti kommer till start. Charlotta Fougberg har nog den högsta kapaciteten om hon väl kommer till start. Känns inte som om fjolårsvinnaren Sara Holmgren är i samma fina slag som hösten 2015. Malin Liljestedt har det överlägset bästa personliga rekordet på 10 000 meter av de startande. Går den kapaciteten att direkt översätta till terräng och 8 000 meter? Maria Larsson blir förstås farlig även på den dubbla distansen. Skidåkaren Hedda Bångman, Trångsvikens IF är en given joker med hög kapacitet. Lisa Ring, IK Nocout.se, har haft en härlig höst med en rad fina resultat. Hanna Bartholomew, Hässelby SK, sprang bra på terräng-DM i Stockholm nyligen.

  Grips tips, damer 8 000 meter:

  1) Charlotta Fougberg, Ullevi FK.

  2) Malin Liljestedt, Spårvägens FK.

  3) Maria Larsson, Örgyte IS.

  4) Lisa Ring, IK Nocout.se.

  5) Sara Holmgren, Sävedalens AIK.

  Joker: Hedda Bångman, Trångsvikens IF.

  Totalt är 737 löpare i 37 klasser anmälda till årets terräng-SM. SM-medaljer ska delas ut från P/F 15 hela vägen upp till M 80 och K 75.

  Till hemsidan för terräng-SM i Västerås:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här