Det här vill ni läsa om

0
22

Så var Springs första läsvärdesundersökning gjord. Löparnyheter, träningstips och blogginlägg värderas högt av Springs läsare. Nästan 1000 svar kom in och vi är oerhört glada över deltagandet.

Vi vet sedan tidigare att våra läsare och följare har ett högt engagemang. Deltagandet och fritextsvaren som vi fick visade också varför och det är vi oerhört tacksamma över. Stort tack!

Jag ska försöka göra några korta reflektioner kring undersökningen och samtidigt vara transparent i vad undersökningen visade – ge konkreta siffror helt enkelt.

Undersökningen marknadsfördes endast genom våra digitala kanaler (hemsida, nyhetsbrev och Facebook). Frånsett att man kunde uppmana sin kompisar att delta i undersökningen kom svaren således från personer som på ett eller annat sätt redan hört talas om Spring. Det visade sig även på frågan om du läst tidningen. 90,7% svarade ja. Av de som någon gång läst tidningen var det 60,2% som prenumererar på tidningen. De tre främsta anledningarna till att man inte prenumererar på Spring är följande.

 • Vill ha ett tillräckligt bra prenumerationserbjudande, gärna med en löparpryl på köpet.
 • Har helt enkelt inte fått tummarna loss.
 • Tidningen besvarade inte förväntningarna.

Hur kan vi göra tidningen bättre?

På frågan om du saknar något i tidningen gav ca 23% tips på vad dem vill se i tidningen. Många olika svar och det ger oss en bra inblick i vad personer efterfrågar, vissa saker tar vi med oss och andra lyssnar vi på men kommer inte fokusera på. Ett exempel på det sistnämnda handlar om en önskan av att vi ska bredda oss och gå mer åt triathlon-hållet där vi skriver om hur du blir en bättre simmare och cyklist. Detta kommer inte hända, vi är och ska vara 100% svensk löpning. Däremot stänger vi inga dörrar för alternativ träning som hjälper och inspirerar dig i din träning – som hjälper dig i din löpning. Yoga är ett sådant exempel på alternativ träning som kan förbättra din löpning. Visar det sig att simning och cykling även gör dig till en bättre löpare kommer vi även skriva om detta – på vårt sätt. Nyligen publicerade vi en artikel om vattenlöpning.

Andra önskemål var att vi skulle kartlägga svenska löpargrupper. Just kartläggningen försöker vi göra här på springlfa.se, med hjälp av alla er såklart. I tidningen har vi, om jag inte minns fel, skrivit om minst en löpargrupp i varje utgåva. I nummer 2 2014 hade vi ett 10 sidor långt reportage om just löpargrupper. Här tar vi åt oss kritiken och ska bli mer tydliga med att kommunicera vad vi skriver och vad kommande nummer handlar om.

Löpning är och blir mer och mer en populär sport bland svenskar. Något som våra läsare vill se mer av är reportage om den ”vanlige” motionären där vi tonar ner fokuset på prestation och tider. Även om vi vill vara en tidning med ett djupare fokus på löpning (djupare än att recensera hårsnoddar) kommer vi göra fler reportage om löpning där vi inte fokuserar lika mycket på tider utan mer om personen. Det blir även något för den som är i början av sin ”löparkarriär”. Nyligen publicerade vi ett träningsprogram för nybörjare – perfekt för dig som vill komma igång! Sen får vi aldrig tappa vår själ utan vi kommer fortfarande skriva för personer som vill något med sin löpning. Men som en av våra läsare uttryckte sig.

”Jag vet min tid på milen och det är löpare som har koll på detta som tillhör Springs målgrupp som jag förstått det – och det gäller ju oavsett om man springer på 33 eller 73 minuter.”

Linn, linnharordet.wordpress.com

I undersökning frågade vi även om träning, tävling, köp- och kostvanor. Här kommer några hårda fakta.

 • 68,5% springer 3-5 gånger i veckan.
 • 45,2% springer 50 km eller mer varje vecka.
 • 73% tränar något annat förutom löpning. Mycket handlar om styrka på gym men även cykling och yoga. Bara ett fåtal personer ägnar sig åt lagsporter.
 • 94,9% har någon gång deltagit i ett tävlingslopp. 39,8% deltar i 6 eller fler lopp varje år.
 • Den typ av lopp som flest föredrar är stadslopp (76,2%), följt av terränglopp (41,1%) och traillopp (22,7%).
 • Favoritdistansen för Springs läsare är milen (38%).
 • Att bara äga ett par skor räcker inte. 16,8% av Springs läsare köper 4 eller fler skor i snitt varje år. 56,1% köper 2-3 par skor.
 • Det viktigaste med ett par skor är löpkänslan. Priset spelar mindre roll – 69,4% kan tänka sig att betala mellan 1000 – 1599kr.
 • Förutom skor är annan viktig utrustning GPS- och pulsklocka samt träningskläder (hit räknade vi allt utom kompressionskläder).
 • 3,8% av Springs läsare lägger 10 000 kr eller mer på utrustning kopplat till löpning. Flest (51,6%) personer lägger i snitt 2000-5000 kr.
 • 80,2% anser att kosten är viktig för dem.
 • 30% använder regelbundet kosttillskott och 27,9% använder ibland kosttillskott.
68,5% springer 3-5 gånger i veckan.
68,5% springer 3-5 gånger i veckan.
94,9% har någon gång deltagit i ett tävlingslopp.
81,6% av Springs läsare har som plan att delta i ett tävlingslopp inom de närmaste två åren.

Ett annat avsnitt i undersökningen var frågor om sajten som du just nu besöker. Springlfa.se har varit igång sedan slutet av juli förra året och är en utveckling av tidigare lopningsforalla.se. Med webbredaktör Mikael Grip bakom rodret bevakar vi det senaste inom löpvärlden. Enligt undersökning blev det tydligt vilka ämnen och områden som är viktigast för er läsare. Ni vill ha träningstips, nyheter inom löpvärlden och bloggar.

Bloggar, nyheter och träningstips är det som ni helst vill läsa om.
Bloggar, nyheter och träningstips är det som ni helst vill läsa om.

Bevakning kring svensk löpning är en av våra hjärtefrågor och nyligen publicerade Elmar Engholm ett inlägg där han kritiserade svensk media. En viktig fråga för oss där vi försöker ta vårt ansvar som Sveriges enda riktiga löpartidning. Delar ni samma uppfattning, hjälp oss genom att sprida ordet om Spring :-)

Vi har varit ivriga att komma igång och jobba med all den respons vi har fått från er, återigen ett stort tack! Vissa förändringar har ni redan börjat se, som den meny vi tidigare hade på sajten. Även i tidningen kommer ni kunna se ändringar – redan nu har vi börjat skriva mer om trail, något som många efterfrågat. Dessutom blir nu Petra Månström en del av redaktionen och ska ge oss mer reportage utan fokus på klockan :)

Har du nu aldrig läst tidningen och nyfiken på vad allt handlar om så kommer här din chans. Ladda ner vårt premiärnummer (som släpptes i september förra året) helt utan kostnad. Köp därefter kommande nummer i butik, för enligt min mening har vi utvecklats mycket! Till det bättre eller sämre är upp till dig att avgöra.

Bara för att denna undersökning nu är gjort slutar vi inte lyssna på dig! Vädra dina åsikter eller lägg in en kommentar så lovar jag att vi ska ta till oss detta. För det är tillsammans med DIG som vi gör SPRING!

Föregående artikelBra fart på många mindre lopp
Nästa artikelEngholm, Lundgren och Ekvall gjorde sina snabbaste lopp
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 80 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här