Ett träningspass med bergslöparen Emelie Forsberg

2
311

emelie5
Springs utsände reporter Jennie Lorentsson mötte tidigare i sommar upp Emelie Forsberg i hennes bostadsort Chamonix, Frankrike. På programmet stod tre timmars bergslöpning.

Text och foto: Jennie Lorentsson

Jag har fått möjlighet att hänga med på en tur som Emelie står som värd för tillsammans med sponsorn Salomon och sportaffären. Åtta löpartjejer från regionen har valts ut att delta och jag känner att jag liksom halkat in på ett bananskal. Min oro dämpas inte direkt av att jag under planeringen av intervju och pass fick veta att Salomon behövde mina personuppgifter för att försäkra mig under träningen…

Emelie Forsberg och Springs Jennie Lorentsson inför ett pass i bergen.
Emelie Forsberg och Springs Jennie Lorentsson inför ett pass i bergen.

Strax före klockan nio lämnar vi Chamonix, som ligger på 1 035 meters höjd över havet, och tar sikte på backen som leder upp mot berget.

Med på turen är, av säkerhetsskäl, även två guider. Onödigt, tycker Emelie, vi ska ju ändå bara springa, nästan uteslutande på stig.

Till en början springer vi på en grusad skogsväg. Det blir brantare och brantare. Stegen är små och andningen tung, men gruppen är samlad.

När vi kommit lite över trädgränsen vill Emelie att vi gör den första avstickaren.

”Vägen uppför berget är en transportsträcka för henne, och hon blir lätt uttråkad”

Hade hon fått bestämma hade vi sprungit rakt upp över stenar och klippor.

Bär alltid med sig klätterslinga

Vi kör några scramblingövningar, en av Emelies starka sidor. Hon tvekar aldrig utan rör sig med lätthet över klippblock och skrevor, upp och ner. Att hon nyss ställt om från skidalpinism till löpning märks inte.

Vi gör ytterligare en avstickare för att få roa oss i än mer oländig terräng. Där Emelie hoppar rakt ut håller jag i mig. De nya sulorna får verkligen visa vad de går för när vi ska ta oss upp för klipporna. Hon stortrivs och berättar att hon kan hålla på i timmar. Berget är bultat så skulle hon bli trött kan hon säkra sig i klätterslingan som hon bär med sig på alla pass.

Emelie är grymt snabb och bekväm utför bergen och känner sig aldrig orolig för att ramla. Uppför tycker hon däremot att hon kan bli starkare.
Emelie är grymt snabb och bekväm utför bergen och känner sig aldrig orolig för att ramla. Uppför tycker hon däremot att hon kan bli starkare.

Sista biten upp till tågstationen som markerar avslut för den klassiska off-pist-nedfarten Vallée Blanche går på skogsstig. Underlaget är sten och rötter blandat med rejäla, naturliga trappsteg. Inte vad mina Skåneben är vana vid.

När Emelie lägger i spurtväxeln har jag inget mer att ge.

Belöningen är mödan värd. På drygt 1 900 meters höjd väntar en storslagen utsikt över glaciären och en liten paus. Vi laddar om med frukt och juice och gör oss redo för utförslöpan tillbaka till byn.

Emelie väljer dock att ta tåget ner, musklerna är trötta efter en tuff träningsvecka och hon vill inte riskera något. Vi andra släpper handbromsen (nåja) och startar löpningen, fem kilometer och 900 höjdmeter. Chamonixtjejerna tar täten och springer som bergsgetter över stock och sten. Jag avundas deras flyt och grymma fotarbete. Jag hinner inte ens titta på klockan, måste hålla koll på fötterna.

Tillbaka i byn konstaterar jag att löpningen som tog två timmar upp tog 45 minuter ner. Emelie gör den på 25 minuter blankt.

24 timmar med Emelie Forsberg

I Spring nr 6 (butik 4/8) möter vi Emelie Forsberg. Där berättar hon om hennes alternativa träningsmetoder, kärleken till bergslöpning och pojkvännen, tillika flerfaldig världsmästare i skyrunning, Kilian Jornet. Emeleie berättar även om sin väg till toppen där hon egentligen aldrig riktigt förstod hur bra hon faktiskt var.

Tecknar du en prenumeration innan 20 juli kommer du få detta nummer direkt hem i brevlådan. Just nu har vi även en kampanj där du utöver 8 nr av spring, även får en snygg och praktiskt träningsjacka från Dobsom (läs om jackan här).

Allt detta för endast 399 kr. Du sparar hela 592 kr. Som en extra bonus får du 100 kr rabatt på ditt nästa köp hos MightySport.se. Ta del av detta erbjudande här.

2 KOMMENTARER

  1. […] Springs Jennie Lorentsson har gjort 24 timmar med Emelie Forsberg. Bergsultralöparen som nyligen blev europamästare. De två träffades hemma hos Emelie i franska Chamonix och i det nio sidor långa reportaget får du bland annat veta hur Emelie kom till att börja springa. Hur hon lägger upp ett träningspass och om hennes framtidsplaner. Här kan du läsa ett litet smakprov ur reportaget. […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här