Helsingborg Marathon – mäktig folkfest

1
191

Starten av Helsingborg Marathon

1 350 maratonlöpare, nästan 400 stafettlag och en unik bansträckning. Helsingborg Marathon har satt en ny löparstad på kartan.

Omarbetat reportage från Spring #2 2014. Text Anna Sandahl Foto Lisa Wikstrand & BG Nilensjö

Efter första upplagan är Helsingborg Marathon Sveriges näst största mara efter Stockholm Marathon. Initiativtagarna bestämde sig tidigt för att loppet skulle marknadsföras digitalt, med hjälp av sociala medier, för att på så vis skapa en viral hype långt innan premiären.

Först släpptes nyheten ”Sveriges nya maraton offentliggörs om 110 dagar” på Instagram. I och med det påbörjades en nedräkning, och snart avslöjades att platsen var Helsingborg – landets åttonde största tätort med 97 000 invånare – och datumet den 13 september 2014.

Läs mer: Sveriges näst största maratonlopp i mål

Då klev initiativtagarna Simon Wikstrand och Andreas Gartmyr fram i rampljuset och berättade om sin ambition: att arrangera ett av Nordens bästa maratonlopp.

”Ambition: att arrangera ett av Nordens bästa maratonlopp”

Helsingborg Marathon omfattar ett enda 42 195 meter långt varv, sällsynt i dessa sammanhang. Starten sker vid Dunkers kulturhus i centrum och banan täcker in de flesta av kuststadens populäraste attraktioner i såväl stadsmiljö som naturområden – Ramlösa brunnspark, Fredriksdals friluftsmuseum och Sofieros slottsträdgård.

Starten har gått av Helsingborg Marathon

Löparna springer genom Helsingborg Arena, samtidigt som Cirkus Scott repeterar en föreställning. Och vid Pålsjö slott har gymmet Filborna Arena ett stort Funcamp med hoppborgar, popcornmaskiner och ansiktsmålning.

Därefter fortsätter banan längs stadens naturliga höjdplatå, Landborgen. Den tuffa backen på Serpentinvägen i Laröd fungerar som en vändpunkt i stadens norra delar. De sista kilometrarna på väg mot målet på Gröningen löps längs strandpromenaden, alldelles intill Öresund.

Förutom 1 350 maratonlöpare samlade arrangemanget drygt 370 lag (med fyra personer i varje) till en maratonstafett.

Anders Szalkai går i mål på Helsingborg Marathon

Szalkai i startfältet

Den vidsträckta banan kräver många funktionärer, drygt 350 stycken, och funktionärsansvarige Lars Andersson hade fullt upp under dagen.
– Vi fick organisera om lite när vi insåg att alla som skulle hjälpa till inte hade dykt upp. Men vi har sett ett otroligt engagemang och många har sagt att de gärna kommer nästa år igen, fast då som deltagare i loppet.

I startfältet fanns bland annat Anders Szalkai, ex-helsingborgaren och maratongurun som lockats söderut för att springa i sin gamla hemstad, och träningsprofilen Lovisa ”Lofsan” Sandström. Dessutom gjorde engelsmannen Steve Edwards, som strävar efter att bli den i världen som sprungit 1000 maror på bäst snittid, sin 650:e mara.

Se filmen: Upplev HBGM från banan!

Unik löparapp

Några månader innan loppet lanserade arrangörerna en specialutvecklad, gratis löparapp.
Genom denna får deltagarna all information om Helsingborg Marathon, och efter startskottet kan publiken
följa löparnas framfart direkt i sina smartphones. Det gick dock inte riktigt som planerat.

– Runt 5 000 mobiler var uppkopplade samtidigt och det var mer än vad vi räknat med, så servrarna kraschade.

”vi är helt överväldigade över dagen. Banan är fantastisk och vi hade väldig tur med vädret”

Men vi lyckades lösa problemen och när appen fungerade igen var den otroligt uppskattad. ”Vi tar med oss erfarenheten till nästa år”, säger Oscar Lindahl, vd på huvudsponsorn EC Solutions som utvecklat appen.

Med Helsingborg Marathons app kunde publiken följa sina löpare  Med Helsingborg Marathons app kunde publiken följa sina löpares tider längs med banan

Stort lokalt stöd

Helsingborg Marathon har haft stort stöd från kommunen och det lokala näringslivet. Flera företag har sponsrat loppet. De lokala löparklubbarna IS Göta och HLK-92 har också hjälpt till. Grundarna Andreas Gartmyr och Simon Wikstrand ville skapa helsingborgarnas maraton, och erbjuda en bana som gör staden rättvisa.

Läs även: Tävlingsrapport  från Helsingborg Marathon

Publiken blev större än vad de räknat med.

– Vi är helt överväldigade över dagen. Banan är fantastisk, funktionärerna fanns där och löste problem som dök upp och vi hade väldig tur med vädret. Många av deltagarna började till och med gråta för att inramningen var så vacker, säger Andreas Gartmyr.

Folkfest kring målet av Helsingborg Marathon

– Helsingborgarna gick verkligen man ur huse för att heja på löparna och visade att de var stolta över ”sitt lopp”. Tillsammans har vi satt staden på löparkartan.

Helsingborg Marathon 13/9

Springs löpande reportrar har synat första upplagan av Helsingborg Marathon i sömmarna och ger loppet 27 av 40 möjliga poäng. Det är ett gott betyg, som hade kunnat vara ännu bättre om det inte vore för ett par plumpar i protokollet.

sssss

Inbjudan

Helsingborg Marathon har profilerat sig framgångsrikt på sociala medier och på hemsidan finns all information om loppet och kringarrangemangen pedagogiskt presenterad. Att något tävlings-PM inte skulle ingå i kuvertet med nummerlappen var arrangörerna tydliga med. All kommunikation med deltagarna har skett elektroniskt. Smart och självklart. Extra plus för appen som bland mycket annat kunde användas för att provspringa banan i förväg.

ssss

Start- och målområde

Start- respektive målområdet sväljer mycket folk och fungerar utmärkt i sammanhanget. Startfållan och sträckan är behagligt befriad från trängsel, trots 1 350 deltagare i maran. Vid målområdet på Gröningen kan publik dock bara stå på ena sidan av upploppet. Där blir det trångt och många missar ”sina” löpare.

sss

Service före och efter loppet

Före starten går det knappast någon nöd på deltagarna. Många bajamajor finns att tillgå, samt toaletterna på Dunkers kulturhus. Dessutom erbjuds vatten i pappmuggar. Efter loppet är det rörigare. Löpare och publik krockar i målfållan och dricka och tilltugg räcker inte till alla. I målfållan serveras kolsyrad Ramlösa. Vanligt vatten borde också ha funnits. Annars erbjuds smoothies och kexchoklad. Matserveringen i målområdet har inte kapacitet nog att tillmötesgå alla hungriga löpare och åskådare. I övrigt erbjuds omklädnings- och dusch- möjlighet och väskinlämning finns vid målområdet, cirka 700 meter från starten.

ssss

Banan

Utöver stadens många attraktioner passerar deltagarna även genom Helsingborg Arena, där Cirkus Scotts repetitioner pågår. Bisarrt, men roligt och uppiggande. Ur ett upplevelseperspektiv är banan svårslagen, medan löpare på jakt efter snabba tider kan invända mot knixigheter, grusunderlag och tuffa backar. Avslutningen längs havet är något alldeles extra och kan ge vem som helst förnyade krafter.

sssss

Atmosfär

Det märks tydligt att loppet har blivit hela stadens angelägenhet, för även på mer oväntade platser finns entusiastiska åskådare, och löparna bärs fram av hejarop. Att löparnas namn står på nummerlappen gör hejandet mer personligt. Kul grepp av arrangörerna att dela ut klappor och hejaskyltar till publiken.

ss

Service längs banan

Vattenförsörjningen till ett par av stafettens växlingsområden strular och det blir allmänt kaotiskt runt fållorna. Trots de många funktionärerna saknas flaggvakter på en del ställen. Ibland är det också väl långt mellan banmarkeringarna. Vätskestationerna är placerade med tre, fyra kilometers intervall. Det är lagom, men att sportdryck bara erbjuds på ungefär var tredje station är för klent. Plus dock för det rika fruktutbudet.

ss

Resultatservice

Helsingborg Marathons egen app för smartphones är snygg och användarvänlig. Men tyvärr pallar servrarna inte trycket och det går till en början inte att följa löparnas framfart så som det var tänkt. Även resultatservicen efter loppet lämnar en del övrigt att önska. Det är länge oklart vem som blir tvåa i damklassen. Vi hade också gärna sett en resultatskärm vid målet.

ss

Tävlingsklass

Herrklassen vinns av Henrik Orre, Björnstorps IF, på 2.33.47, en mycket bra tid på en halvtuff bana. Tvåan Christian Dahlian, Rånäs 4H, 2.42.11, och Daniel Nilsson, FK Studenterna, 2.42.42, blir ordentligt distanserade. Anders Szalkai blir sjua på 2.50.28. 20 av drygt 940 fullföljande män tar sig under tre timmar. På damsidan är Karin Axelsson, Solvikingarna, snabbast med 3.04.22. Tvåa är Anna Bjurman från IS Göta på 3.11.30 och trea klubblösa Lotta Berling på 3.11.44. 13 av 325 fullföljande kvinnor springer snabbare än 3.30. Att loppet avgörs samma dag som Stockholm Halvmarathon är inte gynnsamt ur elithänseende. Men frågan är om våra snabbaste maratonlöpare lockas av upplevelser i det långa loppet.

Totaltbetyg

27/40

Mycket är väldigt bra med den första upplagan av Helsingborg Marathon, men det finns dock en del att åtgärda och utveckla till nästa år. Annars kan det morras i målfållan, trots stort publikstöd och vackra vyer.

Så kan Helsingborg Marathon bli ännu bättre!

Fem tips för ett ännu vassare arrangemang:

  • Postera ut ytterligare flaggvakter och markera banan tydligare.
  • Styr upp målfållan och tilldela löparna en påse med vatten, kexchoklad med mera, så att de lätt kan bära med sig förnödenheterna efter målgång.
  • Erbjud sportdryck på fler vätskestationer. Bars eller druvsocker borde också ha ingått i utbudet.
  • Placera en läktare vid upploppet.
  • Fler happenings längs banan under loppets sista fjärdedel.

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här