Kan jag dra ner på kolhydraterna när jag inte konditionstränar?

0
40

Madeleine Rybeck är Springs kostrådgivare och svarar på era frågor kring löpning, styrketräning och kost.

Fråga: Håller igen på dom flesta kolhydrater dom dagar jag inte konditionstränar, men äter ”normalt” när jag konditionstränar. Håller mig dock ifrån pasta och vitt bröd då magen inte gillar det. Är det okej näringsmässigt och för prestationen att köra så här? Tränar för långa distanser. Halvmaror och längre. / Lotta

Svar: Hej Lotta!
Det låter bra att du äter med kolhydrater de dagar du tränar, det gynnar din återhämtning ch ger dig också bra med energi på passen. Att välja bort pasta och vitt bröd har inga hälsorisker, snarare tvärtom, många mår som du också nämner bättre utan dessa. Vi äter idag ganska mycket mjölmat och det kan lätt bli för mycket. Den här typen av mat har också en tendens att mätta ganska dåligt och ger gärna sug efter mer.

Det är svårt att säga om du får i dig tillräckligt eftersom jag inte vet hur du äter i övrigt. Viktigt är att du får i dig en liten mängd protein till varje måltid, det mättar bra och ger bra byggstenar till kroppen. Var också noga med att äta tillräckligt med fett, långdistanslöpning kräver en hel del energi och fett är energitätt så du får lätt i dig mycket energi på liten yta. Välj dock mestadels bra fetter, gärna lax, avokado och nötter samt ägg, där får du fett med hög kvalitet!

Att minska på kolhydraterna på vilodagarna är ofta ett effektivt sätt att hålla koll på vikten, det totala intaget blir ju då mindre vilket gör att du lättare hamnar på ett underskott. Har du inga målsättningar att gå ner i vikt så behöver du egentligen inte minska på maten på dina vilodagar men då liksom annars välja mat med höga näringsvärden och bra kvalitet.

Lycka till med dina mål!

Hälsningar,
Madeleine Rybeck

Ställ din fråga till Madeleine

    LÄMNA ETT SVAR

    Vänligen ange din kommentar!
    Vänligen ange ditt namn här