Så ska du tänka när du väljer trailskor

0
779

Hur vet man egentligen vilka trailskor man ska välja? Det finns en otrolig mängd olika skor ute på marknaden att välja mellan. Allt från väldigt lätta med minimal sula till sula höga som platåskor. Vi tog hjälp av Anna Eriksmo som förra året sprang VM i skyrunning i Chamonix och Springs egna stig- och skogsfantast Erik Alnervik. Vårt mål är att du ska få en liten klarare bild på vad du ska tänka på när du väljer dina nya trailskor.

trail_tips

Hur viktigt är trailskons passform?

Anna: Passformen är extra viktig när du springer i terräng, trail och off-trail, eftersom du behöver känna underlaget som du springer på för att kunna korrigera för ojämnheter. Har du en sko med dålig passform så tenderar den att glida och du kan inte korrigera fotisättningen och riskerar då att halka eller vricka fötterna.

Erik: Fundera på om skon har rätt bredd för dina fötter och om du tycker tårna får tillräckligt med utrymme i tåpartiet. Det har kommit flera modeller på senaste tiden med mer plats i tåpartiet. Är skorna för smala slits de snabbt sönder i den mjukare ovandelen.

Vad ska en trailsko väga?

Anna: Det är individuellt, men ju mer off-trail man springer desto mer behöver man lyfta på fötterna. Har du tunga skor så kan det lätt bli att du känner dig klumpig och orkar du inte lyfta fötterna så riskerar man att snubbla.

Erik: Vill du ha riktigt lätta skor får du ge avkall på dämpningen, men enligt mig är inte dämpningen det du först ska titta på. Väljer du ett par skor med bra dämpning åker vikten upp och skon blir inte lika smidig och känns lite tung att lyfta i terrängen. Om du vill få fartkänsla och framför allt springa snabba pass ska du välja en sko med lägre vikt. Jag föredrar trailskor som väger från 300 g och neråt.
annaeriksmo

Behöver jag bra dämpning i skorna?

Anna: Det finns flera skolor här. Jag brukar utgå från underlaget jag springer på. Ju mjukare underlag, desto mindre dämpning och tvärtom. I sand, lera och snö har jag minimalt med dämpning och om jag mot förmodan springer på asfalt vill jag ha lite mer. Detta är dock individuellt och beror på flera faktorer. Testa dig fram, känn efter hur det känns, utvärdera och ändra.

Erik: Gillar du skor med låg vikt kommer de ge kall på stötdämpningen. Springer du på stigar och i ren terräng behöver du inte fokusera på stötdämpningen. Däremot om du springer långa pass på hårda grusstigar och en del asfalt kan det vara skönt med en lite mer uppbyggd sko med dämpning.

Vad ska jag tänka på angående sulans mönster?

Anna: Samma sak som med dämpning, beror på underlaget. I lera och mjuk terräng så behöver du en mer grovmönstrad sula. Vid hårdare underlag så tjänar du å andra sidan på en större anläggningsyta för sulan så att du ökar friktionen. Detta är tex extra viktigt om man springer på berg och stenar. Sulans gummiblandning har också betydelse för greppet och vissa tillverkare utgår från gummiblandningar som används i klätterskor och som har väldigt hög friktion.

Erik: Först och främst ska du fundera på vilken typ av underlag du springer på. Desto mer ren terräng desto grövre mönster vill du ha. Om du springer mycket på större stigar och en del asfalt till och från skogen ska du istället välja skor med lite mindre mönster. Materialen skiljer sig också i mjukhet. Desto mjukare skon desto bättre löpkänsla och grepp, men samtidigt slits de betydligt fortare på hårda underlag samt att vassa stenar kan kännas igenom.

Behöver skorna vara vattentåliga?

Anna: Enligt min mening inte alls. Tvärtom är det viktigare att det vatten som kommer in i skon, lätt kommer ut. När man springer så trycker man ut det vatten som kommer in i skon. Tänk på att ha strumpor som torkar snabbt i stället för att undvika skavsår. Själv springer jag med tunna nylonstrumporsom som torkar i ett nafs.

Erik: Det finns några trailskor med Gore-Tex som är vattentåliga men fokusera istället på hur de dränerar vatten och hur mycket mer de väger våta. När du springer trail är det trots allt svårt att undvika att bli blöt om fötterna.

Dessa 5 trailskor är Springs favoriter

Inov-8 X-talon 190

inov8_xtalon_190
Den tredje versionen av X-talon 190 är en riktig lågviktare med bra mönster, grym passform och löpkänsla. Skon passar perfekt på knixiga stigar och i ren terräng för både traillöpare och orienterare. Ovandelen är väldigt mjuk och sitter som en strumpa på foten. Ända nackdelen är att den kan slitas lite väl fort, framför allt om du springer i ren terräng bland stock och sten.

Vikt: 190 g

Nivåskillnad häl till tå (drop): 3 mm

Lästbredd: Finns i både normal och smal

Typ av löpsteg: Neutralt

Pris Unisex:

Haglöfs Gram Comp II

haglofs_gramcomp2 En trailsko från Svenska Haglöfs men det märks att Asics ligger bakom skon. Här får du en stabil trailsko med lite hårdare hälkappa och högre sula. Men trots den lite högre sulan är löpkänslan ändå OK och passar sig bäst på grusvägar och stigar. Skon sitter skönt på foten men kan kännas lite stum i sulan trots GEL-dämpning. Kul med en utstickande design som är ett plus när man ska försöka hitta skon igen efter att den åkt av i en bäck eller dynghål.

Vikt: 260 g

Nivåskillnad häl till tå (drop): 8 mm

Lästbredd: Normal

Typ av löpsteg: Neutralt

Pris Herr:

Pris Dam:

Asics Gel-Fujirunnegade

asics_fujirunnegade Asics mest aggrisiva trailsko som verkligen älskar tuffa tag med mycket lera. Skon har en smal passform och sitter som jutet på foten. Skon passar bäst i mjuk terräng men rejält mönster som ger ett bra grepp. Materialet känns slitstark och enligt Asics själva ska du kunna springa upp mot sträckan av ett halvmaraton med skorna. Vattnet absorberar snabbt och skon håller låg vikt även vid blött tillstånd.

Vikt: 257 g

Nivåskillnad häl till tå (drop): 6 mm

Lästbredd: Smal

Typ av löpsteg: Neutralt

Pris Herr:

Pris Dam:

New Balance 980 Fresh Foam Trail

newbalance_freshfoam980_trail New Balance har kommit med en trailversion av sin populära löparsko Fresh Foam 980. Här får vi känslan av löparsko men med bra grepp. Skon bjuder på mycket dämpning men med ett drop på 4 mm gör att du ändå kan få till ett aktivt löpsteg och bra fartkänsla. Ovandelen är lättare och mer trailanpassad än sin broder och ett grymt alternativ för er som nöter många mil och även springer till och från skogen.

Vikt: 291 g

Nivåskillnad häl till tå (drop): 4 mm

Lästbredd: Smal

Typ av löpsteg: Neutralt

Pris Herr:

Pris Dam:

Salomon S-Lab Sense 4 Ultra

salomon_slabsense4ultra Salomon är en av de allra största aktörerna på marknaden när det gäller trailskor. Framför allt genom att lyckats bra med sin marknadsföring. Springs traillöpare har tidigare varit skeptisk till Salomons skor på grund av vikten och att de är väldigt uppbyggda och saknar löpkänsla. S-Lan Sense 4 Ultra är gjord för långa ultralopp under torra och heta förhållanden. Här får du en sko med skön passform och relativt låg vikt och endast 4 mm drop. Sulan har bra sula och ger bra grepp på knixiga och steniga stigar.

Vikt: 240 g

Nivåskillnad häl till tå (drop): 4 mm

Lästbredd: Smal

Typ av löpsteg: Neutralt

Pris Herr:

Pris Dam:

Vill du ha fler tips och reportage om trail – prenumerera på Spring

Hitta fler artiklar om traillöpning på Spring

Läs även: 7 Trailövningar för ett bättre steg i skogen
Läs även: Svenskar på startlinjen på Ultratrail-VM

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här