Skadeakuten – knäproblem 1

0
115

Fråga:

Hej!

Jag har en fråga angående mitt höger knä. Jag känner av en viss smärta vid utsidan av knät när jag springer. Det känns även av när jag går nerför en backe eller en trappa. Att hoppa på ett ben är inga problem, likaså utfallsteg och enbens knäböj. Det syns inget på knäet och när jag trycker samt masserar känns det ingenting.

Jag är en van löpare som springer mycket på asfalt och har aldrig tidigare haft problem med mina knän.
Just nu har jag hållit uppe med löpningen i 3 dagar, och det känns fortfarande när jag går i trappor. Jag har bara testat att jogga 30-50m varje dag och det känns i knät.
Självklart strechar jag mycket efter varje pass och nu håller jag igång med cykel som alternativ träning.

Vad tror ni detta kan vara?

Mvh
Erik

 

Svar:

Hej Erik!

Om det inte föreligger några bakomliggande trauma/vridningar av knät så kan vi kanske sortera bort en eventuell meniskpåverkan vilket annars är ganska vanligt vid trappgång men det är å andra sidan kanske många knäåkommor som ger detta.

Om du har låsningar (dvs inte kan sträcka ut knäet) och/eller hugg i knäet kan menisken vara involverad trots allt.

Det finns ett tillstånd som kallas för löparknä vilket innebär en friktionsskada på senan som kommer från en sätes muskel (M. gluteus maximus) samt en muskel som bla böjer i höften (M. tensor fascia latae). Dessa bildar en sena/senstråck som passerar knäledens utsida och det är där som friktionen eller kompressionen uppstår.

Ger oftast smärta vid 30 graders böjning i knäleden, en förklaring till att cykling oftast funkar bra. Smärtan som uppstår är av en ganska skarp karaktär. Om den är kraftigt irriterad är man naturligtvis tryck öm över området.

Det finns massa andra strukturer i detta område som kan smärta men det finns en anledning till att vissa skador är vanliga, för att de är just vanligast. Jag tror det kan handla om ett löparknä. Om du springer mycket asfalt och framför allt landsväg kommer ena benet bli funktionellt kortare eftersom vägen lutar. Detta är predisponerande för löparknä precis som överpronation, svaghet i höften och då musklerna på höftens utsida.

Träna upp höftens utsida genom att ligga på sidan och lyft benet rakt upp, du tränar alltid den friska sidan också. Du hittar fler styrkeövningar och stretchövningar på hemövningar.com, klicka på höft och sedan löparknä.

Du ska fortsätta jobba med andra konditionsövningar för att bibehålla hjärt−och lungfunktionen. Vila från löpningen. Bör ge resultat efter 2-4 veckor som du får räkna med.

Lycka till!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här