Skadeakuten – knäproblem 2

0
133

Fråga:

Hej!

Jag är en kvinna 45 år som tidigare ofta haft problem med knäna vid löpträning har sällan lyckats komma upp i mer än milen innan jag fått antingen slemsäcksinflammation eller annan inflammation i knäleden.

Samtidigt gillar jag verkligen att springa men det känns så trist att knäna alltid sätter stopp. Därför bestämde jag mig för att gå över till en annan löpstil och försöka landa mer på framfoten och försöka mig på att ta mig runt Göteborgsvarvet och det har gått bra, fram tills för några veckor sedan.

Detta har jag gjort:

Våren 2012 införskaffades ett par instegsskor från Merrel som jag mycket försiktigt började använda. Började med någon km och sedan successivt lite längre sträckor där jag sprang 1 km gick 1 min osv.

Samtidigt kontaktades sjukgymnast för att få tips om styrkeövningar (har kört på med dessa sedan okt 2012).

Vintern 2012/2013 sprang jag på detta sätt drygt milen och kortare med högintensiva pass varvades med de lite längre. Fick i och för sig rätt mycket värk i vaden men det var ändå hanterbart.

För ca 3 v var jag och maken ute och sprang drygt 1 mil och det började göra så himla ont i höger knä att jag inte kunde springa vidare utan fick gå.

Har sedan dess vilat en dryg vecka helt och förutom det bara kört spinning och styrka men vid sista spinningpasset fick jag samma värk igen.

Nu börjar jag få panik, det är bara ca 6-7 veckor kvar till varvet och jag har inte ens kommit upp i 15 km än.

Hur sjutton ska jag göra, finns det någon alternativ träning jag kan göra utan att förvärra knäet men ändå förbättra formen utan att riskera att knät krackelerar helt?

Har varit hos läkare som inte kunde se något mer än ”vissa tecken på inflammation” efter röntgen och en del benpåbyggnad på grund av gammal skada när knäskålen hoppade ur led i tonåren.

Vet inte om jag vågar mig på mina spinn/intervall pass heller sedan jag fick så ont. Idag körde jag ett Powerwalk pass där jag sprang i backarna men förövrigt gick och det känns lite i knäet men inte jättemycket, men inte heller helt ok och knäet känns lite varmt

Känns så trist om jag inte ska kunna ta mig runt varvet ens genom att varva löpning/gång. Snälla jag behöver ett bra råd!!

Är det helt kört med varvet för mig?

Hälsningar Susanne W

 

Svar:

Hej och tack för mailet.

Kampen mot klockan kan man säga.

Alltid tråkigt med skador och jag kan förstå din ”panik” med att försöka hinna bli löpduglig till Varvet.

Jag är inte riktigt med vart det gör ont men jag tolkar det som att du har ont i knäskålssenan på framsidan av knäet och inte på sidorna!?

Om knäskålen tidigare luxerat/hoppat ur led så gissar jag att musklerna på lårets framsida kanske är ur balans. Det vill säga att någon muskel är starkare respektive svagare. På detta sätt kan man utveckla överbelastning i knäskålssenan.

Håller med dig att det kan bli tight med Varvet men visst skulle det vara realistiskt att ta dig i mål om du bara får ordning på skadan.

Om jag utgår ifrån att det handlar om en knäskålsproblematik så är det aktiv vila som gäller.

Utfallsteg är en bra övning men i dagsläget tror jag det blir för tufft för dig.

Börja med att köra följande övningar:

– Stående balans på ett ben.

– Handdukspress

– Bäckenlyft

– Töjning av framsida lår

– isbehandla (diskhandduk mellan huden och isen, 5-10min varje dag).

Övningar och fler därtill hittar du på hemövningar.com klicka på knä och sedan PFSS som diagnos.

När det gäller behandling av terapeut så hade jag testat med dry needling (akkupunktur nålar i senan), tvära friktioner på senan eller stötvågsbehandling.

Konditionen får du försöka underhålla i roddmaskinen där du med fördel kan intervallträna. Eftersom du ska springa 21 km så hade jag koncentrerat mig på lite längre intervaller, 4 ggr 10 min i tröskelfart.

Därefter testa med korta löprundor efter en vecka och se hur kroppen reagerar på detta. Öka sedan successivt.

Lycka till

Mvh Magnus

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här