Skadeakuten – benproblem 1

1
641

Fråga:

Hej!

Jag läste på www.lopningforalla.se att man var välkommen att skicka frågor angående skador inom löpning till er. Jag är inte skadad i bemärkelsen att jag har ont, men har ändå tydliga besvär som hindrar min löpning.

Jag har under de senaste två åren (det är lång tid…) haft problem med mitt vänstra ben. Symptomen har förvärrats successivt och uppkommer nu både snabbare och kraftigare än när jag kände det första gången.

Vid högintensiv träning (numera även vid mod. int) uppstår efter ca 5-8 minuter vad jag vill identifiera som mjölksyra i vänsterbenet, samtidigt som jag är helt symptomfri i högerbenet (alltid). Vid 90% av tillfällena är det högt upp på framsida lår/höftböjaren som drabbas (övriga 10% kan variera lite, men längre ner). Det uppkommer successivt och går att hantera i ett fåtal minuter, sedan tar det typ stopp. Jag blir stum på ett sätt som jag upplever som mjölksyra. Det sprider sig i benet och snart känns det nästan som att det har ”domnat” (men det gör defintivt inte ont). Om jag stannar är jag rejält ”tung” i benet någon minut och efter lite jogg har det försvunnit (åtminstone tillfälligt).

Inledningsvis hade jag endast problem vid löpning i obanad terräng i tävlingsfart, men efter ett tag uppstod problemen även vid löpning på hårt underlag (kuperat=mer problem) och numera även på cykel, roddmaskin, crosstrainer, längdskidor (vid längre backar med diagonalåkning). Inga problem vid lågintensiv aktivitet. Problemet uppstår vid fart/intensitet som är betydligt lägre än jag kunnat hantera tidigare. Är ingen stjärna på löpning, men har sprungit milen på strax under 36min och nu uppstår mjölksyra redan vid farter över 4min/km… något är fel. Ev. är symptomen något mildare första gången efter perioder när jag tränat förhållandevis lite (har även haft längre uppehåll för att utesluta att det handlar om typ överbelastning av någon muskel).

Har besökt en naprapat/kiropraktor ett flertal tillfällen, men han har inte lyckats reda ut/hitta orsaken till mitt problem. Har provat att använda flera olika typer av skor och tränat extra styrka för mage osv., men utan resultat.

Jag är inte så duktig på hur det fungerar, men min egen teori handlar om att blodet inte kommer fram till benet när musklerna behöver arbeta hårdare (dvs mera blod som strömmar), kanske kan det bero på någon muskel i höftböjaren som är för kort? vad kan det annars vara? Läste din artikel (på www.lopningforalla.se) om ichias och tycker det låter som en möjlighet, men har inga problem med baksidan på låret utan det uppstår alltid på framsidan. Kan det vara ischias ändå?

Det är ganska tråkigt när man inte ens kan göra sitt bästa, så tips/råd/diagnos/förslag mottages mycket tacksamt!

MVH
Markus

 

Svar:

Hej

Och tack för din fråga.

Som jag alltid skriver när det gäller ortopediska skador/besvär så är det svårt att bedöma när jag inte kan undersöka men jag ska försöka ge mig på en kvalificerad gissning.

Jag tror precis som du själv är inne på, cirkulationen. Troligtvis en störning i cirkulationen som inte klarar av att leverera oxygen till dina muskler. Just i höften är det inte helt ovanligt men inte direkt jättevanligt heller med en delvis blockering av blodkärlen i ljumsken där det förövrigt finns rikligt med kärl.

Att det skulle handla om en ev. nervpåverkan ställer jag mig tveksam till men kan inte heller uteslutas. Vid ex. diskrelaterade besvär kan man få utstrålande smärta (om ryggmärgshinnan är påverkad) och/eller utstrålande stickningar/domningar som oftast uppfattas som obehag känsla och inte smärta.

Har dock haft några få patienter under åren som visat sig ha diskrelaterade besvär med krampkänsla i låret (ofta baksida) som ända symtom. De kliniska fynden dvs. det jag hittar under själva undersökningen har dock visat sig att det handlat om ett ryggrelaterat besvär.

Mitt förslag är att du sparar dina pengar med sjukgymnast/naprapat och kiropraktiker besök och går till en ortoped eller kardiolog som kan ultraljudsscanna dig för att upptäcka eventuella förträngningar.

Hittar man ingenting där så är inga fynd också ett fynd, dvs. då vet man att det inte är en kärlförträngning och man kan gå vidare med utredningen.

Lycka till och hoppas att du är nöjd med ditt svar. Är du inte det så hör av dig igen.

Mvh

Magnus Nilsson

Leg. Naprapat

Examen i Ortopedisk Medicin

1 KOMMENTAR

  1. Detta känner jag igen till 100% men när jag försöker förklara för någon (arbetsterapeut, sjukgymnast osv) så är det som att de aldrig hört talas om det. det har även blivit ett problem när jag är på spinning. När jag dansar (bugg, socialdans osv) känner jag aldrig av det. Kändes bara så bra att jag inte är ensam om detta.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här