Smärta insida smalben

Skadeakuten  

Lpare med stenar copy

Fråga till Skadeakuten: Jag löptränar regelbundet 3-4 mil i veckan men har nyligen drabbats av smärta på insida smalben som ibland mer diffust strålar ut i en större del av underbenet. Smärtan är framförallt koncentrerad till ett begränsat område ca 8 cm ovanför inre fotknölen. När man trycker med ett finger precis i skarven mellan smalbenet och vadmuskeln kan man känna en liten knöl som ömmar. Om jag springer för långa eller hårda pass brukar smärtan däremot stråla ut i en större del av underbenet. Värst brukar det kännas några timmar efter avslutat pass samtidigt som den djupa vadmuskeln gärna känns lite stram på just detta ben. Dagen efter brukar smärtan ha återgått till grundnivån igen. Smärtan ökar oftast inte under själva löpningen (ofta blir den snarare mindre) vilket gör det svårt att veta när man springer för långt och/eller hårt. Det känns oftast bättre om jag stretchar den djupa vadmuskeln och även om jag masserar den ömma punkten. Precis när jag har stretchat och masserat kan smärtan i stort sett helt upphöra men återkommer efter någon eller några timmar igen.
Skulle vara väldigt tacksam om ni kunde hjälpa mig att ställa rätt diagnos och hur man bäst kommer tillrätta med problemet. Jag känner mig osäker på om det är vadmuskeln som krånglar och därmed orsakar symptom som liknar benhinneinflammation eller om det faktiskt är benhinneinflammation. Hur avgör jag detta och vilken/vilka åtgärder brukar vara mest framgångsrika för respektive diagnos? Sedan undrar jag vad den ömmande knölen jag känner kan vara för något? På den friska sidan känner jag ingen sådan knöl.
Besvären har suttit i ca en månad nu. Löpning utomhus har inte lett till ökade besvär efteråt så länge jag inte springer alltför långa eller hårda pass samt stretchar och masserar vaderna ordentligt efteråt. Löpbandsträning ökar däremot lätt besvären om jag inte håller dem väldigt korta (under 5 km) så det försöker jag undvika just nu.
Jag vill förstås helst undvika total löpvila just nu eftersom jag tränar inför ett för mig viktigt lopp i slutet av maj men om ni har erfarenheten att detta brukar vara det enda sättet att komma tillrätta med den här sortens problem är det förstås inte mycket att göra åt. Jag tänker själv att jag kanske kan fortsätta med löpträning i en omfattning som inte leder till nämnvärt ökade problem efteråt. Runtom på nätet läser man ju både om folk som sprungit sig igenom benhinneinflammation och dem som starkt förespråkar total löpvila så man blir lätt lite rådvill. Om det nu är benhinneinflammation jag har.

Benny

Svar: Anledningen till att svaret har dröjt är att jag varit på semester och haft det riktigt skönt om nu någon annan bryr sig förutom jag då. Benhinneinflammation är relativt sällsynt men däremot beror förmodligen smärtorna som liknar benhinneinflammation och som är mest vanligast på en överansträngning/skada på en muskel/sena som sitter strax bakom skenbenet. Den mest intensiva smärta är belägen ca 10cm “norr om” fotknölen på insidan. Jag tror det är detta som besvärar dig. Om jag får göra en kvalificerad gissning. Nedsjunkna fotvalv kan vara en bidragande orsak eller för mycket för ofta med för lite vila.
Du ska fortsätta stretcha men bör träna upp denna muskel (m. tibilais posterior) genom balansövningar, tåhävningar, gummiband runt foten och vrid foten inåt. Smärtan kan visa sig på olika sätt men blundar man för smärt signalerna kan det sluta med att du även får konstant vilosmärta. Kolla gärna på hemövningar.com där det finns en övning som går ut på att trycka på den smärtande punkten samtidigt som du rör på foten. Dry needling är också en behandlingsform jag kan rekommendera, smärtsam men kan göra gott mot skadan.
Jag drabbades själv av denna skada för några år sedan som besvärade mig i drygt 3 år. Det försvann den dagen jag skulle springa ett långpass +30 km och jag upptäckte att jag glömt mina dämpade skor och var tvungen att springa med mina tävlingsskor med minimal dämpning och uppbyggnad. Inte direkt vad jag fick lära mig när jag läste medicin.
Hoppas att du fått svar på dina frågor och funderingar. Om inte hör av dig igen och nu är jag hemma så svaret kommer troligtvis tidigare än 7 dygn.
Med vänlig hälsning,

Magnus

Mange

 Dela på Facebook