Skadeakuten – vadproblem 2

0
134

Fråga:

Hej!

Jag har tränat ganska mycket under några års tid och i nuläget blir en normalvecka 40-55 km i veckan fördelade på 3-4 löppass. Utöver detta blir det även 1-2 styrkepass samt något cykelpass.

Jag har under ca 2 månader haft problem med insida/framsida av vänster vad. Det smärtar när jag börjar springa, ibland gör det väldigt ont. Smärtan ger dock gradvis med sig och efter ca 20 min brukar det inte störa nämnvärt. Ökar jag tempot till snabbare än distansfart gör det dock snart ont igen. Timmarna efter träning har jag inga känningar men det känns ofta på morgonen efter, även vid promenad. Jag stretchar vaden efter varje pass och kör även en del tåhävningar men det blir inte bättre. Har även försökt att vila helt från löpning och bara köra cykel och styrka tills dess att känningarna försvinner men det har inte hjälpt då problemen kommer tillbaka efter par löppass igen.

Är detta något att bry sig om eller kan jag bara köra på? Det gör ju ont men försvinner ju i princip under träningen? Tar jag en risk att dra på mig en allvarligare skada? Har ni något tips på metoder som kan hjälpa mig att bli av med problemet? All input uppskattas:-)

Mvh
Martin Alfredsson

 

Svar:

Hej!

Tack för frågan.
Du tar en risk om du blundar för smärtsignalerna med risk för att besvären kan bli långvariga. Besvären du har med igångsättningssmärta som sedan försvinner efter ex. uppvärmningen är ganska klassiska och det är då vanligt att man ignorerar besvären eftersom de just försvinner. Nästa steg i utveckling är att det kommer att göra ont längre och längre i på passet men ingen vilosmärta.

Nästa steg blir att det även kommer att göra ont i vila och smärtan tilltar vilket gör att du inte kan/vill springa alls.

Det är farligt att ställa diagnos över nätet utan att ha undersökt dig men det låter som benhinnebesvär (vilket det egentligen sällan är, oftast en överansträngning i en muskel som heter M. tibialis posterior).

Kör alternativ träning samt specifika styrketräning övningar som du hittar på hemövningar.com, klicka på underben/fot och sedan benhinnebesvär. Speciellt då övningen som heter gummibandsträning insida. Ta det lite lugnt med kvalitetspassen eftersom det är då det är svårare att hålla en god teknik och ”slitet” på vävnaden blir större. Att vila helt har inte hjälpt många. Man skjuter bara upp besvären. Det handlar om att stärka vävnaden i detta fall senor och muskler och att eliminera utlösande faktorer. Se nedan.

Faktorer som kan bidra är överbelastning, underlagsbyte, hög eller låg hålfot och pronation, felaktiga skor, träningsmängd (för snabbt, för långt, för ofta, för lite återhämtning) Ett tips är också att testa din stegfrekvens som bör landa på 180steg/min. eller 90steg om du bara räknar ena benets isättning. Det har hjälpt en hel del patienter jag haft med liknande besvär eftersom de med ett långt löpsteg så blir den vertikala belastningen högre och därmed en större belastning på vävnaden. Jämför en studsboll som du studsar med hög frekvens och med en som du studsar med låg frekvens. Studsbollen med låg frekvens studsar högre.

Har du inte fått det undersökt så sök hjälp så att du får rätt diagnos och därmed också adekvat behandling. Du spar förhoppningsvis tid.

Hoppas att det gav dig något matnyttigt.

Lycka till
Mvh
Magnus

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här