En rekordman till tusen

1
480

Inte en dag utan en rask promenad och ett bastubad. 83 år gammal håller tidigare världsrekordhållaren Dan Waern stilen. Spring besökte honom hemma i Bollebygd.

Dan Waern
Det är snart 54 år sedan han fick sin livstidsdom, den siste proffssyndaren i friidrott. Dan Waern tar det med ro. Ännu längre, snart 56 år, har han varit innehavare av det svenska rekordet på 1 000 meter. Foto: Jessica Bentsen

Han har det äldsta svenska rekordet i banlöpning.

Han var först i landet att klara drömmilen.

Han var den siste friidrottaren som diskades för att ha tagit betalt för att tävla.

Det finns mycket att säga om en klassisk medeldistansare i absolut världsklass. Som att hans tider står sig väl i konkurrensen ett drygt halvsekel efter målgång.

– Vi sprang på kolstybb, påminner Dan Waern själv. 
– Räkna med en sekund extra per varv.

Bollebygd bjuder varken på kolstybb eller allvädersbanor, i stället på generösa snödrivor och blixthalt underlag. Det var här, mellan Göteborg och Borås, löparstjärnan köpte en gård för sina surt förvärvade slantar, och det var här han började ägna sig åt skogsbruk. Egentligen alldeles för tidigt, för han var i sitt livs form och tiden talade för honom. Så kan det gå för springpojkar med sexårig folkskola, när välbärgade amatörfundamentalister jagar svarta får och svarta pengar.
Publiken vallfärdade för att se honom slå rekord. Dan Waerns oerhörda brott var att förhandla sig till en del av arrangörernas intäkter. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stängde av honom på livstid. Året var 1961 och karriären var över för en frispråkig 28-åring.

I en öppenhjärtig intervju i Året Runt, med den otvetydiga rubriken ”Jag har inte råd att vara amatör”, hade han kort tidigare berättat om sitt dilemma.
– Mina konkurrenter studerade vid sidan om idrotten. Jag, som bara hade sex års folkskola, valde en annan variant… och blev straffad för det.

Idrottsbladet Jul 1959
Ingemar Johansson och Dan Waern var svensk idrotts affischnamn i slutet av 1950-talet. Waern fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1957 (den fick aldrig Ingo) och var förste svensk att klara drömmilen.

Svenska rekordet på 1 000 meter, som sattes 1959 och lyder på 2.17,8, står sig fortfarande. Visst, det är en ovanlig distans men många elitlöpare har gjort attacker mot noteringen.

– Just 1 000 meter var nog min idealdistans, där jag verkligen kom till min rätt, säger Dan Waern.

Det har hänt att han bjudits in till tävlingar där nutida medeldistansare försökt putsa det i dag mer än 55 år gamla rekordet. Han har inte fått uppleva sin egen detronisering från tusentronen, och han är lite orolig för återväxten inom svensk löpning.

– Hm, de tränar så mycket nu. Flera pass om dagen och jag tror många drar på sig förslitningsskador. Själv hade jag problem med benhinnorna i 21-årsåldern. Det var allt.

Text av Per Ohlsson

Läs hela reportaget om Dan Waern i nummer 3 av Spring 2015. I butik nu!

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här