Baksida lår

0
484

Fråga till Skadeakuten: Jag är en 40-årig regelbundet löptränande man som för över ett år sedan drog på mig en skada på baksida lår. Skadan uppstod under/efter ett pass Crossfit, troligtvis under ruscherna på slutet. Orsaken till att jag inte exakt kan ange under vilket moment skadan inträffade beror på att ingen smärta kunde förnimmas under själva passet utan jag märkte först av det under en promenad några timmar efteråt och då ganska rejält. Därefter påbörjades en period av otrevlig smärta under flera veckor. Under den första fasen kändes hela baksidan ovanför knäet stramt, ömt och lite tjockt men efterhand blev smärtan mest koncentrerad till ett område dels vid sittknölen och dels lite ovanför mitten på hamstringsmusklerna. Nattetid kunde smärtan ibland vara pulserande. Dum och okunnig som jag var på den tiden så fortsatte jag bara efter ett par dagar att löpträna i den mån det gick utan att det började smärta och strama alltför mycket under eller efter passen. Ingen form av rehabilitering utfördes.
Under de första veckorna efter skadan var det påtagligt stramt och kunde göra ordentligt ont då jag satt ned på en vanlig stol. Så småningom mildrades smärtan och det fungerade bra att löpträna någorlunda obehindrat så länge jag undvek hårda fartpass. Men även nu ett drygt år efter att skadan inträffade har jag ibland obehag från baksida lår. Det stramar och svider liksom lite grann i ett begränsat området något ovanför mitten av hamstringsmusklerna, framförallt om jag sitter ned under en längre stund.
Om jag kör hårdare fartträning eller på annat sätt belastar baksidan lite mer så blir det ofta värre under någon dag. Jag känner inte någon ökad irritation/stramhet under själva passen utan det kommer alltid en tid efteråt, speciellt om jag slarvar med att stretcha efter passet. Det faktum att jag inte känner någon smärta under eller direkt efter passet tolkar jag som att jag inte kört så hårt att jag fått nya bristningar. Vad som också får mig att tro att det inte rör sig om att jag slår upp skadan gång på gång är att jag oftast kan undvika det ökade obehaget som kan uppstå efter hårdare pass genom ordentlig stretching av baksida lår. Men detta kanske är helt fel slutsats?
Nämnas bör att jag ibland även kan känna en ökad irritation i området även då jag tagit det lugnare med träningen under någon vecka men försummat att stretcha baksida lår.
Jag skulle uppskatta om ni kunde försöka förklara vad orsaken kan vara till dessa bestående besvär och ifall det finns något att göra åt det. Det känns ju onekligen lite trist om detta är något man får leva med resten av livet även om det inte är någon starkt plågsam smärta/stramhet jag känner. Med vänlig hälsning,

Andreas

Svar: Om jag ska gissa utan att undersökt dig så låter det som att du drabbats av en adherans bildning i hamstrings. På svenska betyder detta egentligen att det blivit en felläkning (möjligt p g a bristande rehabilitering från första början) som beror på att det blir ärrvävnad i muskel/senan. Sitter ursprungsskadan i sittbensknölen så är det en senskada och tar då något längre tid pga sämre blodförsörjning, jämfört med muskelvävnad.
Bindvävsärren kan ge besvär både när du sträcker ut muskeln samt när du aktiverar muskeln. Det blir då egentligen en utsträckning på tvären.
Om det är ett bindvävsärr kan den behandlas framgångsrikt med tuffa excentriska övningar för hamstrings (stående på knä där någon/något får hålla fast dina ben för att sedan ska du falla framåt, sakta). Ett annat alternativ är stötvågsbehandling eller tvära friktioner för att av samma anledning som excentriska övningar, riva upp skadan igen för att då den till en ny läkning. Lycka till!

Magnus

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här